На Хортиці провели реколекції для священиків Донецького екзархату
  • Нед, 29/06/2014 - 00:21

З 16 по 27 червня на о. Хортиця проходили два тури реколекцій для священиків Донецького екзархату у поєднанні зі Стратегією розвитку УГКЦ до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом»

Реколектант владика-номінант Йосафат Мощич, один з лідерів робочої групи зі Стратегії розвитку Церкви до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», заторкнув ряд важливих тем, які самі в собі складають та формують фундамент священичого покликання й життя на основі особистої зустрічі з воскреслим Христом – Живим Богом.

Кожен священик, коли хоче бути добрим пастирем для своєї пастви, повинен досконало оволодіти мистецтвом керигматичної  проповіді.  У сучасному суспільстві і церковній спільноті якісна керигматична проповідь повинна займати одне з центральних та передових позицій євангелізації. Але важливим моментом для того, щоб добре проповідувати Слово Євангелія, Слово Керигми потрібно самому священику запалитися і горіти «живою» вірою Христового Євангелія. Необхідною умовою та найголовнішим елиментом такого запалу для якісного проголошення Слова Керигми є пережити глибоку та інтимну зустріч з воскреслим Христом, яка зовсім не є теоретичною чи поверхневою, але має бути практично зреалізована внутрі  священичого «я», всередині свідомості, серця і душі. Той священик, який зуміє пережити цю особисту зустріч з воскреслим Христом – живим Богом зможе передати цей досвід іншим людям, які йому довірені Богом. Це є великий обов’язок для кожної богопосвяченої особи – пережити особисту зустріч з живим Богом і саме така зустріч в подальшому обов’язково стане найуспішнішим елиментом євангелізації, проповідування Слова Божого, особи Ісуса Христа.

«Для того, щоб пережити цю особисту зустріч – за словами владики-номінанта -  потрібно збагнути фундаментальну річ нашого буття – Бог мене любить і відчути Божу любов та її дію в своєму особистому житті».

У неділю, 22 червня владика-номінант Йосафат Мощич мав можливість відвідати греко-католицькі громади у м. Запоріжжя та в інших містечках Запорізької області, де зміг більш детально познайомитися з пасторальним служінням у цих місцевостях, побачити в яких обставинах та умовах створюються і діють наші парафії та поспілкуватися з парафіянами у родинній, домашній атмосфері.

На жаль, не всі священики змогли приїхати до м. Запоріжжя, зважаючи на ті жахливі обставини, в яких відбувається душпастирське служіння у Донецькій і Луганській областях, коли у сторону наших священиків лунають погрози розправи, конфіскації церковного чи особистого майна, а в деяких священнослужителів злочинці вже відібрали помешкання. Деяких душпастирів просто не випустили зі своїх парафій терористи.

Владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький, та священики Донецького екзархату висловлюють щиру подяку владиці-номінанту Йосафату Мощичу за проведені реколекції, за змогу бути разом з ними та поділитися своїм досвідом щодо практичної реалізації священичого життя,покликання та служіння на основі глибокої зустрічі з воскреслим Христом – живим Богом.       

о. Максим Кролевський