На ІІ Конгресі мирян обговорили, чого очікують від священнослужителів
  • Птн, 10/05/2013 - 21:41

Підбиваючи підсумки ІІ Конгресу мирян Києво-Галицької митрополії Української Греко-Католицької Церкви, делегати-миряни, які прибули з Київської архиєпархії, Донецько-Харківського, Одесько-Кримського та Луцького екзархатів, висловили свої побажання стосовно очікувань від священнослужителів. Одна з таких пропозицій – щоб священик був «батьком» у своїй парафії, - батьком, з яким можна порадитися. А для цього, вважають миряни, варто укласти методичний посібник, як священик має виховувати людей, не тільки щодо поведінки в церкві, а й на загал. Миряни бажають також, щоб священик виголошував більше проповідей, і в неділю, і в будні; щоб архиєреї проводили зустрічі з молоддю, хоча б раз на рік. Висловили побажання, щоб створити центри євангелізації, центри для передподружніх наук, садочки для дітей. Також працевлаштовувати парафіян, які займаються соціальним служінням при парафіях.

 

Нагадаємо, що І Конгрес відбувся 2010 року. За його підсумками була прийнята так звана «Дорожня карта», в якій детально викладено всі аспекти, необхідні для ефективного розвитку парафіяльних спільнот. Проте досі тільки певні напрямки цього документа були реалізовані. Тому Блаженніший Святослав (Шевчук) висловив думку, що «Дорожній карті» варто надати «нової актуальності й мандату, щоб її втілювати».

 

Глава Церкви порадив Комісії у справах мирян організувати Всеукраїнський конгрес мирян, бо це передбачено у вищезгаданій «Дорожній карті». На його прохання пропозиції мирян буде викладено письмово: їх потім зачитають і обговорять на Синоді Єпископів УГКЦ. Блаженніший Святослав зауважив, що делегати мало говорили про тему «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», а на це треба більше звертати увагу, адже мета Церкви – жива парафія. Він попросив, щоб делегати робили інших мирян «більш чутливими» до цієї теми.

 

Голова Комісії у справах мирян о. Василь Білаш у коментарі Департаменту інформації зазначив: «Важливо, що відбувся такий конгрес. Адже кожна спільнота робить щось корисне, має свою місію в Церкві. Пізнати місію Церкви можна лише тоді, коли в цілісності побачити, що Церква є живим організмом, в якому руки є руками, очі – очима, і руки без очей не можуть належно функціонувати. Такий конгрес дасть кожному делегату поштовх, аби щось поправити в спільноті й налагодити кращу співпрацю між спільнотами. Єпископи почули думку мирян, і це дуже важливо, адже духовенство становить у Церкві тільки 5-10 відсотків, решта – миряни», - завершив голова Комісії.

 

Департамент інформації УГКЦ