На італійському телебаченні показали фільм про «Українську живу парафію в Італії»
  • Срд, 10/01/2018 - 09:49

16 грудня 2017 на італійському каналі «TELEPACE» вийшла перша частина документального фільму про Українську персональну парафію «Пресвятої Тройці» в південно-італійському місті Казерта, а 13 січня 2018 має вийти і його друга частина.

"Телепаче" - це релігійний телеканал, який висвітлює важливі події Католицької Церкви різними мовами у цілому світі. З 1985 року Телепаче став найпопулярнішим релігійним каналом, оскільки Папа Іван Павло ІІ надав йому привілей висвітлювати діяльність Римських понтифіків, як у Ватикані, так і під час їх Апостольських подорожей по Італіі та за кордоном. Фільм було створено українською знімальною групою «In Cammino TV» у складі: отця-диякона Михайла Думінського, Оксани Бойко та журналістки української редакції Ватиканського радіо Світлани Духович.

Італійський канал показав документальну екранізацію спогадів про мотиви еміграції українців до Італії та їх життя у Казерті, про створення Української персональної парафії (перша за останні 40 років), заснування єдиного в Італії українського філіалу «Карітас», відкриття найчисельнішої української школи, заснування єдиного в Італії Українського ораторію для молоді, організацію перших футбольних турнірів між українцями на Апеннінському півострові.

Документальний фільм має на меті ознайомити італійського глядача на його рідній мові з тим, з чим він стикається кожен день, але до кінця не розуміє. Не розуміє, бо не знає української мови, української культури, українськи звичаїв та традицій. Показати італійцям українську культуру через призму життя української парафії Казерти - це один з найвдаліших варіантів, бо в одній парафії системно зібрані найактуальніші сфери життя українського суспільства: літургічні богослужіння, українська освіта, національні традиції, спорт, соціальна допомога. Українська парафія в Казерті об’єднала українців з різних регіонів України, стала місцем духовного відпочинку та підтримки всіх наших співгромадян, що проживають у Казерті та за її межами.

У своїх інтерв’ю отець Ігор Данильчук, парох персональної парафії «Пресвятої Тройці», та його команда розповідають про перші труднощі та успіхи на шляху до визнання українських структур в Казерті з боку Італійської Церкви та Італійської держави. У двох фільмах глядач ознайомиться з основними особами Казерти, які сприяли втіленню важливих соціальних та релігійних проектів і підтримують їх надалі. Це є єпископ Казерти, канцлер курії, парох італійської парафії, директори Італійської та української школи, директор українського карітасу, тренер команди «Тризуб» (Казерта), парафіяни, вчителі і, навіть, власник бару та місцевий поліцейський.

Фільм досягнув своєї мети. Він показав, що українці вміють на законній основі правильно та гармонійно влитися в Італійське суспільство і при цьому зберегти власну ідентичність та автономність. Українська парафія «Пресвятої Тройці» своєю живучістю та ідейністю зуміла стати міцним фундаментом не тільки релігійного, але і культурного, просвітницького та спортивного життя для українців за кордоном. Українці в Казерті щедро діляться усім цим із країною, яка стала для них другим домом.

Ось найголовніші види діяльності Української парафії в Казерті:

  1. ШКОЛА. Для того, щоб українські діти, навіть на чужині, отримували українську освіту та документи (згідно чинного законодавства України) 27 січня 2013 спочатку при італійській, а потім при персональеій українській парафії було засновано Українську школу "Золотоуст". З Божою допомогою підібрано професійний педагогічний колектив, який забезпечує навчання українських дітей з 1 по 11 класи та виховання малечі в дитсадочку "Писанка". Завдяки плідній співпраці з Міжнародною українською школою суботньо-недільна школа Казерти отримує потужну методичну підтримку та консультації з найрізноманітніших питань організації навчального процесу. Школа в скорому часі стала найчисельнішою українською школою в Італії.
  2. ПАРАФІЯ. Наслідуючи приклад великого патріарха Йосипа Сліпого, 8 липня 2013 єпископ Казерти Кир П’єтро Фаріна, згідно приписів ІІ Ватиканського Собору, Кодексу канонів та «Ergo Migrantes Christi», заснував українську персональну парафію «Пресвятої Тройці» в Казерті, яка стала другою в Італії, після тієї, що заснував Йосип Сліпий 8 грудня 1970 року в Римі. Отець Ігор на цьому не зупиняється і 4 січня 2016 року добивається офіційного визнання парафії на державному рівні. Міністр Внутрішніх Справ Італійської Республіки Анджеліно Алфано підписує Декрет, на основі якого надає Українській парафії статус «Юридичної Особи».
  3. КАРІТАС. Діяконія Живої парафії також просила свого законодавчого визнання і 14 жовтня 2013 було відкрито український філіал «Святої Анни» при Італійському Карітасі. Таким чином, українці Казерти почали самі розпоряджатися усією матеріальною та фінансовою допомогою, яка надходить на кожну парафію для опіки всіх потребуючих та біднимих.
  4. ОРАТОРІЙ. 21 листопада 2013 року було створено Ораторій-асоціацію АНСПІ "Святого Володимира Великого". Вона стає фундаментом культурно-просвітянського життя української громади Казерти та навколишніх містечок.
  5. ФУТБОЛЬНІ ТУРНІРИ. Для підтримання спортивного духу українців від української парафії в Казерті та на базі ораторію почали організовуватися Футбольні турніри, які спонукали до створення нових футбольних команд. 22 червня 2013 року було проведено перший Футбольний турнір, у якому взяли участь 6 команд тільки з Південного регіону. Згодом цей турнір став популярним серед українців і в ньому почали брати участь кожного року по 12 команд-учасниць з Півдня, Центру та Півночі Італії.
  6. Неодмінний атрибут кожного українця – вишиванка. Щорічно в кінці травня в Казерті проходить «ПАРАД ВИШИВАНОК». Місцева поліція перекриває рух на центральних вулицях міста, а італійська громада має можливість полюбуватися на розмаїття кольорів та узорів, які прикрашають національний одяг українців. А фантазія наших співвітчизників, звичайно, не має меж.
  7. В період Різдвяних свят вже стало традицією проводити СВЯТО ВЕРТЕПІВ. У кінці січня у місті Казерта відбувається «Свято Різдвяних вертепів та прощання з колядою». Радіє душа, бачачи, що наші українські різдвяні традиції, не забуваються, а, навпаки, вирують з новою силою та потужністю. Українці всіх вікових категорій на чужині у свій власний спосіб прославляють Божество новонародженого Месії та міцну приналежність до українського коріння.

Ірина Семенюк