На Калущині у церквах зловмисники бешкетували на жертовнику, розпивали вино для причасть
  • Пон, 10/04/2017 - 13:58

Цих вихідних зловмисники осквернили і обікрали одразу дві церкви — у Новиці та Зеленому Яру. Діяли за одним сценарієм: проникнувши до храму, забрали кілька гривень зі скриньки пожертвувань, але найгірше — осквернили церковні речі. Речі церковного вжитку — чаші, хрести та ін. — не викрали.

Як повідомив настоятель храму о. Любомир Надорожний, інцидент стався в ніч з 7 на 8 квітня:

"На велике християнське свято — Благовіщення — до храму на сповідь прийшло чимало людей. Я оголосив, що буду причащати у суботу вдосвіта, починаючи з 5 ранку. Коли ж наступного ранку прийшов до храму, побачив зірвані замки, виламані двері в одному з 5 входів. У ризниці (місце у вівтарі або окреме приміщення при християнському храмі для зберігання богослужбового вбрання священнослужителів і церковного начиння (священних посудин) почув сигаретний дим. Та найгірше — зловмисники зайшли у вівтар, полізли до ківоту, порозсипали святі тайни. Дивилися до записника, скільки люди жертвують на храм, очевидно, шукали кошти. Але ми зараз здійснюємо реставрацію храму, робимо розпис, тому гроші не складаємо, а віддаємо майстрам за роботу. Не знайшовши багато грошей, очевидно, розлютившись, зловмисники бешкетували на жертовнику, розпивали вино для причасть".

Священик каже, одразу повідомив поліцію, сільську владу. А ще — декана, митрополита, інформують "Вісті Калущини".

Щоб приступити до причастя, священику довелося освячувати наново осквернені місця. Любомир Надорожний каже, що найгірше те, що люди замахнулися на найсвятіше:

"Все це, на мою думку, наслідки людської байдужості. Тому закликаю людей: не будьте байдужі, звертайте увагу на сусідів, ближніх, розраджуйте, допомагайте, а про підозрілих осіб повідомляйте одразу у відповідні органи".

Тієї ж ночі зловмисники проникли і до церкви у селі Зелений Яр. Діяли за схожим сценарієм. Тож, найімовірніше, в храмах працювали одні й ті ж особи.

Сільський голова с. Новиці Володимир Головчак каже, аби убезпечити себе від таких випадків у майбутньому, очевидно, необхідно ставити сигналізацію на вхідні двері храму, якщо страх перед Божою карою і людським осудом не діють.

Начальник Калуського відділу поліції ГУ НП в Івано-Франківській області Василь Маківничук не виключає, що злочин було скоєно психічно хворою людиною:

"Зловмисник або зловмисники проникли у храми, відвантаживши двері та збивши навісний замок. Як такої крадіжки не було — всього кілька гривень, більше наробили шкоди, осквернивши святині. Думаю, це могла зробити або якась психічно хвора людина, або людина без певного місця проживання, котра зловживає алкоголем. Наразі відкрито кримінальні справи, проводиться слідство".