На Круглому столі у Києві говорили про виклики перед Україною у сфері протидії торгівлі людьми і взаємодійні відповіді на них
  • Втр, 18/10/2016 - 14:11

Відбувся Круглий стіл «Виклики перед Україною у сфері протидії торгівлі людьми і наші взаємодійні відповіді на них», організований Благодійним фондом «Карітас Київ» за сприяння Київського КМЦСССДМ.

Директор БФ «Карітас Київ» о. Роман Сиротич ознайомив учасників із місією, історією створення фонду, актуальними задачами, що вирішуються, а соціальний працівник Кочубей Алла розповіла про послуги, що надаються постраждалим від торгівлі людьми в новому проекті і про бажання налагодити взаємодію з іншими організаціями для обміну ресурсами в інтересах клієнт.

Про готовність налагоджувати і вдосконалювати співпрацю з різними суб’єктами «Національного механізму взаємодії з питань надання допомоги та захисту постраждалим від торгівлі людьми особам» сказала Лоцман Юлія, провідний спеціаліст КМЦСССДМ (Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді). «Ми раді взаємодіяти з кожною  громадською організацією, особливо якщо якість надаваних послуг є високою», – наголосила вона.

Про нові тенденції і виклики, що стоять перед Україною у сфері протидії торгівлі людьми доповіли у своїй презентації Чернявська Анна та Блінова Єлизавета, асистенти програми з протидії торгівлі людьми з Міжнародної організації з міграції (МОМ).

«Запобігти проблемі набагато простіше, ніж боротися з її наслідками, – говорить директор з розвитку компанії «А-21 Україна» Саченко Юлія. Тому наша команда розробляє та проводить превентивні семінари, метою яких є підвищення обізнаності про проблему торгівлі людьми та сучасного рабства. У школах, інтернатах та університетах, ми спілкуємося з молоддю та фахівцями, щоб проінформувати людей, які знаходяться в групі ризику. Молоді люди отримують інформацію про те, як не стати жертвою торгівлі людьми і як діяти в ситуації ризику.

Ми віримо, що торгівлі людьми можна запобігти, навчаючи не тільки тих, хто може стати жертвою, а й тих, хто може бути потенційним трафікером, тобто стати злочинцем. Наші команди проводять акції на вулицях, працюють в університетах, церквах, з державними та громадськими організаціями.

Пропонуємо розглядати нас як ресурс, готові взаємодіяти» – завершила Юлія.

Гонтаренко Олена, завідуюча сектором сімейної політики ССДС КМДА підтвердила, що є потреба і можливість охопити превентивними просвітницькими заходами учнів профтехучилищ.

«Консолідуючи зусилля, ми зможемо ефективніше налагодити допомогу постраждалим», – наголосила Магурова Олександра, радник Мінсоцполітики з питань ВПО в м. Києві і запропонувала оформити базу ресурсів.

Психолог БФ Карітас Київ Ляшенко Ольга розказала про ресурси щодо психологічної допомоги: опрацювання травматичного досвіду клієнтів  в групі травматерапії сертифікованого спеціаліста  Ірини Наталушко,  технології психологічної допомоги, розроблені на кафедрі соціальної роботи під керівництвом професора Швалба Ю. М. в Інституті психології ім. Костюка, а також про свої власні розробки.

Нещодавно у БФ «Карітас Київ» розпочав діяльність Консультаційний центр по допомозі постраждалим від торгівлі людьми. Головною метою даного центру є сприяння соціальній та професійній інтеграції жертв торгівлі людей та запобігання торгівлі людьми шляхом надання послуг з консультування для потенційних жертв, особливо трудових мігрантів, дітей та груп ризику. В ході проекту буде проводитись виїзна робота для виявлення жертв торгівлі людьми у віддалених населених пунктах, інформування населення про ризики торгівлі людьми. Потерпілі отримуватимуть комплексну реінтеграційну допомогу.

Проблема торгівлі людьми для України є дуже актуальною. За даними Представництва МОМ в Україні виявлено:

· 11 700 осіб, які постраждали від торгівлі людьми за останні 10 років;

· більше ніж 160 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року;

· 3-7 млн. українців живуть та працюють за кордоном;

· більше ніж 1,6 млн. осіб вимушено переміщені зі Сходу України і Криму;

· 600-800 тисяч осіб у світі щорічно продають за кордон з метою експлуатації.

«Основними завданнями проекту є: виявлення жертв торгівлі людьми у співпраці з іншими спеціалізованими державними структурами, забезпечення багатопланової допомоги постраждалим; сприяння реінтеграції постраждалих в суспільство; створення мережі для обміну інформацією та найкращим досвідом з національними та міжнародними організаціями, підвищення рівня свідомості груп ризику (мігрантів, молоді, ВПО, сільського населення, безробітних) та фахівців про сучасні форми торгівлі людьми», – говорить Кочубей Алла, соціальний працівник-координатор БФ «Карітас Київ».

На сьогодні, в рамках даного проекту налагоджуються контакти з мережею центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді м. Києва, з районними центрами зайнятості для проведення роботи по підвищенню рівня свідомості населення щодо загроз торгівлі людьми. Розроблено графік тренінгів з підлітками і молоддю. Усіх, хто постраждав від цього просимо звертатися у БФ «Карітас Київ».

Прес-служба БФ «Карітас Київ»