На Львівщині відкриють пам’ятний знак до стодвадцятиріччя першого новіціяту монахів студитів
  • Пон, 24/09/2018 - 13:59

27 вересня у с. Волсвин на Сколівщині відбудеться освячення пам’ятного знака до стодвадцятиріччя першого новіціяту студитів. Розпочнеться подія о 12:30 Божественною Літургією, опісля відбудеться освячення води та освячення пам’ятного знака. Літургійні чинності очолить Преосвященний владика Петро (Лоза). Про це повідомив отець Юстин Бойко на своїй сторінці у Фейсбуку.

«Меценат, який профінансував виготовлення цього пам’ятного знака, захотів залишитися непублічним. Але хочу сердечно йому подякувати, бо він від давних часів підтримує фінансово всі історичні проекти щодо студитів, а також частково серпневу пішу прощу до Унівської ллаври. Звати його Володимиром», – ідеться в дописі.

Окрім того, отець Юстин нагадав, що 22 вересня 1898 році у с. Волсвин на Сокальщині був офіційно заснований перший новіціят майбутніх монахів Студійського уставу. Його заклав о. Андрей Шептицький, ЧСВВ, ще тоді, коли здійснював місію професора у Кристинопільському василіанському монастирі.

«На той час у с. Волсвин існувало велике монастирське господарство, зване фільварком. Воно забезпечувало Кристинопільський та частково інші Василіанські монастирі. Саме тут під час однієї з відвідин майбутній митрополит, а на той час о. Андрей Шептицький, зустрів хлопців, які хотіли жити монастирським життям.

Оскільки для вступу до Василіанського монастиря після Добромильської реформи вимагався певний посаг, на що не всі були спроможні, о. Андрей вирішив їх організувати в маленьку спільноту, яка мала за мету зберігати просто давнє правило – молитва і праця. Спільнота перших студитів розпочалася з двох осіб, а вже через два роки нараховували двадцять чотири особи.

У 1901 році, коли владика Андрей Шептицький став митрополитом Львівським, то перевів усіх цих перших монахів біля Львова в район Вульок. А в 1902 році вони перейшли до Скнилова, де розпочали будівництво лаври  Антонія Печерського. Будівництво завершили у 1906 році».

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://velychlviv.com