На місці розстрілу 51 бригади під Іловайськом знайшли берет та обгорілу Біблію
  • Срд, 17/08/2016 - 18:18

На місці розстрілу 51 бригади під Іловайськом знайшли берет та обгорілу Біблію.

Берет загиблого під Іловайськом бійця 51-ї бригади та обгорілу Біблію знайшли на місці розстрілу волинян. 

Серед найцікавішого в експозиції Національного військово-історичного музею України, що нині представлена у стінах Будинку офіцерів у Києві - дві речі, які належали комусь із бійців 51 окремої механізованої бригади. 

У серпні 2014-го російські регулярні війська розстріляли так званий зелений коридор, яким українсьі бійців виходили з оточення під Іловайськом. Серед них і волинські добровольці роти "Світязь", і бійці 51 Володимир-Волинської бригади. 

Історію трагічних подій в Іловайську зібрали волонтери та представники Національного військово-історичного музею України. У вересні 2014 року бойовики пропустили їх на вже окупований тоді Іловайськ, щоб ті забрали тіла загиблих. 

"Символом Іловайської трагедії став ось цей берет одного з бійців, імовірно, 51-ї бригади. Ми підняли його біля згорілої колони в районі урочища Червона Поляна (Старобешівський район), між хутором Горбатенка і Чумаки. Це було місце розстрілу російськими регулярними військами колони 40-го батальйону «Кривбас» та батальйонно-тактичної групи 51-ї механізованої бригади ЗСУ", - зазначає представник Міжнародної асоціації дослідників фортифікації «Цитадель» Павло Нетьосов.

Поруч із беретом волонтери знайшли обгорілу Біблію, що запеклася на одній зі сторінок. 

За іронією долі там ідеться про епізод, який символічно перегукується із подіями сьогоднішньої війни: Ісус зі своїми учнями плив у човні і почався шторм, він сказав своїм учням не боятися.