На Надвірнянщині освячено пам’ятний монумент в честь Героїв Небесної Сотні та загиблих в АТО
  • Нед, 14/06/2015 - 20:40

13 червня у селі Цуцилів, що на Надвірнинщині, здійснили освячення хреста та монументальних обелісків, щоб віддати шану Героям Небесної Сотні та загиблим українським воїнам. Для освячення меморіалу наших часів прибув Правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ кир Василій (Івасюк).

Після урочистої зустрічі, єпарх, у співслужінні тринадцяти священиків, очолив Божественну Літургію в місцевому храмі святого Архістратига Михаїла. Окрім місцевих вірян на Богослужіння прибули парохіяльні спільноти “Матері в молитві” Тисменичанського деканату єпархії.

У зверненні до присутніх владика Василій відзначив силу молитви матерів, яка за словами архієрея наповнює світ Божою благодаттю. За найкращий зразок материнства єпарх означив Пресвяту Богородицю, котра є Матір’ю всіх людей і Покровою нашої Батьківщини-України.

“Доля наших дітей вимагає посилених материнських молитов, щоб зупинити ворожі кулі і зберегти життя людей”, - сказав єпископ. На завершення проповіді владика Василій закликав молитися за Україну і мир для нашого народу. Для цього проповідник радить присвячувати принаймні 15 хвилин щодня і пам’ятати слова апостола Якова: “Ревна молитва праведника має велику силу” (Як. 5. 16).

Опісля всі присутні вийшли перед місцеву святиню, де владика разом із священиками освятив пам’ятний монумент Героям наших часів, котрі віддали життя за Україну та її краще майбутнє.

Тут єпископ Василій зачитав поезію Галини Герасименко з епіграфом Ліни Костенко: “Кулі, як примхливі дівчата, вибирають найкращих”.

Тим, що собою рятують світ
Кращі відходять першими,
Вони закривають собою світ,
Приймають першу кулю грудьми, -
І вирушають в далекий політ.
 
Вони це роблять природно так,
Для них неможливим є інший шлях,
Вони – в перших лавах перших атак,
Їх не встигає знайти переляк.
 
І в благородних змахах крил
Немає ні підлості, ані пихи,
Душі-лебеді і журавлі,
Де ж ви набралися сил?

Парох громади о. Володимир Ділета подякував владиці за візит і всім, хто прилучився до молитовного вшанування. Зазначимо, що будівництво пам’ятника  є спільною справою громади с. Цуцилів.

Опісля у Будинку культури був продемонстрований фільм про подвиги Небесної Сотні.