На офіційному сайті Білого Дому з'явилася петиція на підтримку Української Греко-Католицької Церкви
  • Втр, 14/01/2014 - 17:25

В петиції цитується відповідний лист Міністерства Культури України та висловлюється прохання допомогти захистити УГКЦ від позбавлення легального статусу.

Ознайомитись з петицією та підтримати її можна тут: https://petitions.whitehouse.gov/petition/please-protect-ukrainian-greek...

Як РІСУ повідомляла, на Святвечір, 6-го січня, греко-католицьке духовенство отримало офіційного листа від 03.01.2014 №1/3/13-14 від Міністерства про «систематичне ігнорування законодавства з боку окремих ієреїв на Майдані Незалежності, що нібито підтримується священноначаллям УГКЦ». Мінкультури погрожувало припинити реєстрацію УГКЦ, мотивуючи тим, що представники УГКЦ порушували вимоги законодавства про свободу совісті та релігійних організацій, здійснюючи релігійну діяльність на Майдані в грудні 2013 року та на початку нового 2014 року.

У відповідь на це Блаженніший Святослав наголосив, що Церква не є учасником політичних подій, однак вона «не може стояти осторонь, коли її вірні просять про духовну опіку», а тому присутня на Майдані.

У Заяві Глави УГКЦ з приводу листа Мінкульту сказано: «Уперше за часи незалежності України пролунала погроза щодо «припинення діяльності відповідних релігійних організацій» УГКЦ».

Нагадаємо, що останній раз УГКЦ знімали з реєстрації у березні 1946 року, під час сталінських репресій.