На окупованій частині Донбасу почалася нова кампанія проти УГКЦ – о.Ігор Яців
  • Суб, 30/01/2016 - 18:41

УГКЦ в Донецьку звинуватили у підривній діяльності, у зв’язках із ЦРУ.

У Донецьку місцеві мешканці пікетували греко-католицький храм Покрови пресвятої Богородиці. Учасники акції звинуватили представників церкви у діяльності, що підриває цілісність сепаратистських угруповань та підбурює до війни. Представники УГКЦ заперечують звинувачення, наполягаючи, що священики, які залишились працювати у місті, є аполітичними. Водночас, відзначають активізацію інформаційної кампанії, спрямованої проти греко-католицької церкви, частиною якої може бути і акція в Донецьку.

​На мітинг до греко-католицького храму Покрови пресвятої Богородиці прибули близько півтисячі донеччан. Учасники акції звинувачували представників церкви у закликах до заворушень, у підривній діяльності всередині підконтрольних бойовикам районах. Мітингувальники також тримали в руках транспаранти з написати «Ні сектам у ДНР» і навіть звинувачували греко-католиків у зв’язках із ЦРУ.

Організувала акцію підконтрольна сепаратистам організація «Молода республіка». І хоч мітинг позиціонували як стихійний, керівник об’єднання Сергій Кондрикінський ще за день до його проведення пояснював місцевим журналістам причини проведення.

​«Православна віра і взагалі будь-яка інша нормальна віра – це в першу чергу об’єднання людей. А ті гасла, які зараз озвучують секти – це заклики до підриву «Донецької народної республіки» зсередини. І ми прекрасно розуміємо, що це ті цілі, які вони ставлять перед собою», – заявив сепаратист.

УГКЦ в Донецьку не займається політичною діяльністю – священик

На мітинг учасників звозили автобусами, плакати теж роздавали централізовано, розповів у коментарі Радіо Свобода священик Василь Пантелюк. Він 22 роки працював із греко-католиками у Донецьку. Виїхав з міста лише у серпні 2014-го. Коли довідався про мітинг, зв’язався з людьми, які були на місці. Очевидці й розповіли подробиці акції.

Зізнається, був здивований, коли почув про подію та звинувачення, які лунають на адресу його колег, адже впродовж всього часу своєї роботи в Донецьку, запевняє він, мав прекрасні стосунки, як з мешканцями, так і з владою. За словами Пантелюка, зараз в Донецьку, з дозволу бойовиків, працюють три греко-католицькі священики. Однак, запевняє отець, жодної агітації чи політичних заяв вони собі не дозволяють.

«Крім того, що священики там несуть слово боже, вони не займаються ніякою політичною діяльністю. Нічим, окрім благодійної діяльності. Ми хотіли зареєструвати там гуманітарну місію «Карітас», щоб десяткам тисяч людей допомогти. Щоб годувати людей, ми хотіли відкрити їдальню, щоб кожен день годувати по 200 людей», – пригадує священик.

Почалась нова хвиля нагнітання – о.Яців

Після активізації бойових дій на Донбасі у 2014-му, розповідає керівник департаменту інформації УГКЦ отець Ігор Яців, священики отримали розпорядження залишити території підконтрольні бойовикам, оскільки ніхто не міг гарантувати їхню безпеку. Однак, попри небезпеку, значна частина з них залишилась, попередньо, щоправда, евакуювавши сім’ї.

Після цього, зазначає Яців, настало відносне затишшя, коли особливих утисків греко-католицькі священики на Донбасі не відчували. Хоча, кількість функціонуючих осередків церкви й значно скоротилась. І от нещодавно, зазначає отець, греко-католицька церква знову стала об’єктом нападів. Цього разу – через засоби масової інформації.

«Почалася нова хвиля нагнітання, несприйняття УГКЦ у медійному просторі, в Російській Федерації зокрема. Наш моніторинг показав декілька публікацій, де засуджують УГКЦ за те чи інше. І напевно події в Донецьку – це частина однієї більшої інформаційної технології проти нашої церкви», – зазначає Яців.

За словами керівника департаменту інформації УГКЦ, ще у 2014 році тільки в Донецьку функціонувало дев’ять греко-католицьких парафій.