На півночі Іраку відбудовують християнські поселення
  • Срд, 14/03/2018 - 14:10

П’ять проектів на п’ять тижнів Великого Посту, спрямовані на відбудову іракських християнських поселень Долини Ніневії на півночі Іраку, звільнених від терористичного угрупування, відомого як Ісламська Держава – такою є мета кампанії Папської фундації «Допомога Церкві в потребі», що є однією з перших організацій, що допомагає християнам в цій зруйнованій місцевості.

«Присутність християн на Близькому Сході є вирішальною для діалогу між всіма громадами, – зазначає Голова італійського відділу фундації “Допомога Церкві в потребі” Алессандро Монтедуро, – завдяки нашій допомозі, були досягнуті результати, про які рік тому не можна було навіть мріяти». У 2017 році до Долини Ніневії повернулося 6330 сімей, що становлять 33% відсотків всіх християн цього регіону.

Дванадцять місяців тому італійська делегація фундації відвідала Північ Іраку. Алессандро Монтедуро, який очолив делегацію, зазначив, що «селище Батнай, розтащоване недалеко від Мосулу, було повністю зруйноване, і ніхто не вірив, що туди колись повернуться християни».

Один з п’яти проектів цього Великого Посту спрямований, власне, на відбудову 520 помешкань для християн в Батнаю. Інший проект має на меті забезпечити водопостачанням 115 помешкань в селищі Каракош, що є символічним місцем для християн Іраку. А 69 будинків у селі Телскуф, куди вже повернулося 67% з 1500 сімей, отримають від фундації обладнання електропостачання.

Фундація не залишила поза увагою і культові споруди, більшість з яких були зруйновані так званою Ісламською Державою. В місті Башіка «Допомога Церкві в потребі» відбудує монастир сестер домініканок святої Катерини Сієнської. Це допоможе сестрам відновити діяльність приготування дітей до Першого Причастя та недільну катехизацію. Натомість, у місті Барталла буде відбудований храм святої Соломії, де місцеві християни знову зможуть молитися.