На півночі Італії відбулися реколекції для дружин священиків
  • Чтв, 16/06/2016 - 15:47

З 13 по 16 червня проходили духовні реколекції для дружин священиків, що душпастирюють за кордоном. Дні духовної віднови відбулися у містечку Торрацетта (Torrazzetta), що поблизу Вогери, на півночі Італії. Цікаво, що цього року реколекції проходили в старовинному будинку, який належав колись графській сім’ї з Генуї. Зараз тут діє духовний центр «Оазис Містичної Рози».

У реколекціях взяли участь п.Любов Тарасенко (Генуя), п.Марина Товт (Павія), п.Наталія Гелетій-Лука (Дрезден, Німеччина), п.Віра Біла (Рим).

Реколекції відбулись з благословення Владики Діонісія, який був також присутній протягом усіх днів. Владика щодня відправляв Божественну Літургію, а також проводив конференцію. Духовні науки провадили сестри Емілія та Вероніка, СНДМ, які прибули з України.

Тема реколекцій: «Особа їмості: Марта і Марія - два крила служіння». Сестра Емілія під час науки, після читання уривку з Святого Письма, в якому розповідається про відвідини Ісуса дому, де його приймали дві сестри: Марта та Марія, спонукала задуматись присутніх над запитанням, яка  роль Марії та Марти, коли вони приймають в домі Ісуса? Марта, яка всім клопочеться, хоче подобатись Ісусові. Марія, яка сидить в ногах Господа і тихо слухає, вже є до вподоби Ісусові. Марта кидається до праці, щоб слугувати Ісусові. Але згодом критикує Марію, навіть докоряє Ісусові: «Скажи моїй сестрі, щоб допомогла мені». Здається, що присутність Ісуса завдає їй клопотів. Для Марії ж присутність Ісуса є радістю. Страждання та труднощі їй приносить хтось інший. Перехід від Марти до Марії – є великим переходом від Закону до Євангелії.

На  конференції, 15 червня, Владика Діонісій говорив про Святу Тайну Євхаристії. Архиєрей наголосив, що в  цьому Таїнстві сходяться всі інші Таїнства. Коли ми говоримо про Таїнства, думаємо про щось таємниче, те, що не можемо пізнати. Але Таїнство Євхаристії відкрите для всіх, це щось безконечно відкрите, до чого ми запрошені і серцем, і розумом. Церква – це Сопричастя Св. Тройці тут, на землі. Церква – це ділення, це служіння, це слухання проблем інших. І тому в центрі Церкви є Євхаристія, центр, осередок всього християнського життя.

Сьогодні, 16 червня, залишаючи це старовинне помешкання, їмості повертались додому з надією, що наступні реколекції вже відбудуться через рік і в набагато більшому складі. Адже відчувають, що така духовна обнова їм потрібна не менше, як їх чоловікам.

На завершення, хочеться висловити слова вдячності Владиці Діонісію за духовні розмови, сповідь, свою присутність, сестрам – за науки, цікаві ігри, вміння вислухати, а  пані Марині Товт за організацію реколекцій.