На півночі М'янми військові зажадали від християн покинути регіон
  • Чтв, 25/10/2018 - 09:05

Правозахисники стурбовані тим, що священиків, монахинь і християнських вчителів виселяють з штату Шан на півночі М'янми (раніше Бірма).

Минулого тижня Об'єднана державна армія Ва (UWSA), яка контролює регіон штату Шан, зажадала, щоб два католицькі священики, три монахині з місіонерського співтовариства Святого Павла і троє вчителів покинули штат, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням на The Christian Post і UCAnews.com.

У вересні також священик, п'ять монахинь і шість вчителів, що переїхали в цей район після 1992 року, змушені були виїхати.

«Масштаби, раптовість і серйозність репресій викликають глибоке занепокоєння. Ми просимо всіх звернути увагу на цю ситуацію і подумати, які заходи можна вжити в знак протесту проти репресій і для захисту християн у районах, контрольованих UWSA», – заявив Бенедикт Роджерс, керівник некомерційної організації «Christian Solidarity Worldwide» (CSW) в Східній Азії.

Вигнаний священик Реймонд Тан сказав, що віруючі не заслужили такого поводження і, що бойовики Об'єднаної державної армії Ва наказали їм виїхати і дозволили взяти тільки те, що можна забрати в руках.

З 450 тис. осіб, які живуть у штаті Шан, християни становлять близько 30%, також поширені буддизм, анімізм, поклоніння духам та іслам.

 «Переслідування релігійних і етнічних меншин у Бірмі з боку армії і войовничого буддійського націоналістичного руху і так зростає, але цей випадок, схоже, більше пов'язаний з впливом Китаю, з економічними, політичними та інтересами безпеки», – припустив Бенедикт Роджерс із CSW.

За його словами, для того, щоби Бірма мала хоч якийсь шанс на мир і хоч якусь надію на демократію, вона повинна поважати основні права людини будь-якої національності, і захищати свободу релігії або переконань кожного.

«Утиски релігійної свободи або прав людини з боку бірманської армії, буддистських націоналістів, етнічних збройних груп або Китаю не можна терпіти. Вони повинні відповісти за свої дії», – підсумував Роджерс.

Об'єднана армія держави Ва – військове крило Об'єднаної партії держави Ва, правлячої в самопроголошеній державі Ва на території М'янми.