На площі Святого Юра відбулося відкриття та благословення макету Святоюрського комплексу
  • Птн, 24/11/2017 - 12:51

Сьогодні на площі Святого Юра відбулося урочисте відкриття та благословення бронзового макету Святоюрського комплексу у мініатюрі, завдяки якому люди з вадами зору та іншими фізичними обмеженнями зможуть побачити на дотик архітектурну пам’ятку, яка належить до Світової спадщини ЮНЕСКО – Архикатедральний Собор Святого Юра з цілим комплексом будівель довкола нього.

Чин благословення звершили сотрудники Собору Всесвітліший протоієрей Богдан Гнатів та Всечесніший ієрей Павло Дроздяк.

Звертаючись до присутніх з духовним словом, Всечесніший ієрей Павло зазначив, що сьогодні Львів подарував ще одну можливість для людей з вадами зору, які в силу тих чи інших обставин не можуть побачити зовнішню красу цього видимого світу, але тепер зможуть відчути Львів на своїх долонях, зробити духовну, цілком реальну мандрівку Святоюрським комплексом. Не лише побачити, а й доторкнутися до місця, де спочиває праведний митрополит Андрей ― провідник нашого Духу, лідер нашої нації; побачити Святоюрський комплекс своїми духовними очима, торкнутися його руками своєї віри…

Макет Святоюрського комплексу, висотою 1,08 м, встановлений на площі Святого Юра, було створено завдяки зусиллям багатьох добрих людей, зокрема, виконавчого директора  Львівського обласного осередку громадської організації «Українська спілка інвалідів – УСІ» Оксани Потимко, яка започаткувала у Львові ініціативу щодо створення макетів стародавніх архітектурних пам’яток.

Макет – це копія Святоюрського комплексу, передана у пропорціях 1:120. Про це розповів автор, скульптор Василь Одрехівський, який також зазначив, що «символічно і невипадково те, що першою сакральною спорудою Львова, яка закарбована у такому вигляді, є саме Архикатедральний Собор Святого Юра. Адже Греко-Католицька Церква завжди відігравала важливу роль у розвитку як нашого міста, так і українського державотворення» .

Нагадаємо, що першою пам’яткою, адаптованою для незрячих львів’ян і гостей міста в межах проекту «Львів на долонях» стала споруда Львівської ратуші, розміщена поруч з оригіналом на площі Ринок.