На представників собору Воскресіння Христового забудовник здійснює тиск
  • Втр, 12/05/2015 - 01:40

У Києві через будівництво по-сусідству вкрився тріщинами головний храм Греко-католицької церкви Патріарший собор Воскресіння Христового. Тріщини, які розділили собор на дві половини, з'явились в березні, коли почались будівельні роботи, розповідає Василь Букатюк, відповідальний за технічний стан собору.

З січня 2015 року, на березі Дніпра почали зводити першу чергу житлового комплексу "Соняна Рівєра", що складається з вісімнадцяти 34-поверхових будинків. За задумом забудовників, квартири матитуть вид на Дніпро, свій власний причал та пляж.

У соборі розповідають – двічі зустрічались з забудовниками і навіть створили комісію куди ввійшли представники від Патріаршого Собору, та представники від забудовника.

"Тріщини почали з'являтися на початку їхнього будівництва. А саме – коли вони почали готувати будмайданчики. Це на початку весни. А станом на сьогодні уже звели 10 поверхів. На зустрічах представники від забудовника не почули наших проблем і не змогли відповісти на частину заданих нами запитань, а тільки звучало від них що будь які проблеми які виникнуть в процесі будівництва вони ''порєшають''. Але нас найбільше гнітить те, що якщо зведуть ті будинки, головний храм для 8 мільйонів греко-католиків, перетвориться на приватну церкву ЖК "Сонячна Рівєра". А це не припустимо, - розповідає Василь Букатюк.

Каже, що забудовники тиснуть на нього, щоб він відмовився від усіх претензій.

"Мені вони радили бути обережним, бо всі ми під Богом ходим. Це сказано таким тоном було. Після довгих дискусій ми домовились створити черговову комісію, яка мала досліджувати технічний стан будівлі храму. Але коли ми озвучили що ми погоджуємось на їхню пропозицію при одній умові, вони повинні зупинити будівництво житлового комплексу. На що вони не погодились," - продовжує він.

Як стало відомо, за скандальним будівництвом на вулиці Микільсько-Слобідській стоїть Вадим Столар – партнер першого заступника мера Києва Ігоря Ніконова. Такі дані наводить народний депутат Сергій Лещенко.

"При цьому по партії "УДАР" пішла рознарядка не втручатися в цей конфлікт, хоча мера про деталі оборудки інформували"- написав у блозі Лещенко.

Місцеві мешканці неодноразово влаштовували акції протесту на будівництві. 1 квітня під час протесту тут виникла стрільба. А 23 квітня Кличко попросив прокуратуру перевірити будівництво, яке ведуть депутати від його партії УДАР.