На прощу до Страдча на Львівщині приїде глава УГКЦ
  • Втр, 14/06/2016 - 17:23

26 червня місія «Відпустовий центр «Страдецька Гора» організовує традиційну всеукраїнську прощу до села Страдч Яворівського району Львівщини.

Про це сьогодні, 14 червня, під час прес-конференції повідомив єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ Володимир Груца.

«Проща присвячена 65-й річниці від дня смерті священомученика Михайла Конрада та мученика Володимира Прийми. Святкові богослужіння очолить глава УГКЦ патріарх Святослав Шевчук», – повідомив Володимир Груца.

Він зауважив, що Володимир Прийма був мирянином, а не священиком та монахом. Тобто, звичайною людиною, як і всі навколо. «Зараз ми дуже потребуємо таких лікарів, вчителів, чиновників, архітекторів, будівельників», – говорить Володимир Груца.

Своєю чергою, голова Яворівської райдержадміністрації Орест Хлян повідомив, що кожен автобус з прочанами будуть зустрічати волонтери та поліція. Вони допомагатимуть дістатися до місця молитви, звідкіля й почнеться проща.

«Щороку кількість прочан збільшується. А цього року проща буде в неділю. Крім того, відбудеться візит блаженнішого Святослава. Тому подія буде більш велична», – каже він.

Він запевнив, що напередодні прощі, в суботу ввечері, спеціальні служби перевірять території, де будуть відбуватися молитви і дороги, якими йтиме піша проща, щоби ніхто не підкинув вибухівки чи інших небезпечних предметів. І того ж вечора поліція почне охороняти територію.

За словами голови Яворівської райдержадміністрації, проща відбувається біля міжнародної траси Львів-Краковець. Тому потрібно забезпечити безперебійний рух автотранспорту, який їде до кордону.

Також прочан забезпечать необхідною кількістю питної води. І всім роздадуть карти, де буде зазначено місця, де можна випити води, відвідати туалет або звернутися за медичною допомогою. Крім того, розповсюдять номери телефонів, куди звертатися, якщо хтось загубився чи щось сталося надзвичайного.

Парох с. Страдч, голова місії «Страдецька гора» о. Іван Колтун розповів, що це вже десятий рік відбувається така проща. «Люди з усіх куточків України приїжджають до нас. Кожного року це незмінний день – 26 червня. Останні роки збиралося до 30 тисяч паломників», – розповідає він.

Особливість цьогорічної прощі – в участі родин, які вимолили собі благословення саме в Страдчі. Також під час прощі відбудеться присяга відречення від алкоголю.