На Рівненщині під звуки болгарки ще один храм перейшов до Київського Патріархату
  • Птн, 13/03/2015 - 09:49

Днями храм Святої мучениці Параскеви у селі Чудниця Гощанського району змінив свою єпархіальну приналежність на користь Київського Патріархату. 

Як повідомляє кореспондент ERVE.UA, спір за храм між двома православними конфесіями тривав ще з листопада 2014 року.

Як йдеться у повідомленні, ще 18 листопада 2014 року у селі Чудниця відбувся схід села, на якому збиралися селяни та місцева влада, щоб подискутувати про долю церкви. 

Як зазначає теперішній настоятель храму Святої мучениці Параскеви Ігор Мацюк, людей обурив той факт, що колишній настоятель не звершував молебні за українських воїнів та державу у важкий для країни час. Також він покладав провину за складну політичну та економічну ситуацію в Україні на «бандерівців».

«Якось під час поминальної молитви священик у грубій формі висловився про те, що в усіх бідах в Україні винні «бандерівці». І сказав, що, якби його воля, то він би розстріляв Порошенка, Яценюка та Турчинова», - сказав отець Ігор.

Пізніше був проведений референдум, під час якого кожен голосував особисто. Згідно з ним, із 330 прихожан, 250 - проголосували «за» Київський Патріархат.

Після референдуму 17 січня 2015 року депутати Красносільської сільської ради, у підпорядкуванні якої знаходиться село, прийняли рішення про те, щоб дати дозвіл на виготовлення технічної документації по відновленню (встановленню) меж земельної ділянки, на якій знаходиться храм у селі Чудниця. 

Представники Української Православної Церкви, яка перебуває в єдності із Московським Патріархатом, одразу подали на таке рішення сільської ради та на сільського голову Надію Гуменюк до суду, вважаючи його незаконним та неправомірним.

За словами отця Ігоря Мацюка, дивна ситуація навколо церкви склалася ще з початку її будівництва. Будівництво святині у селі розпочалося у 1991 році (тоді ще не було Київського Патріархату), але частина людей не хотіла підпадати під юрисдикцію «Московського Патріархату», тому вони були зареєстровані, як Українська Автокефальна Православна Церква. Пізніше (у 1992 році), коли вже існувала Українська Православна Церква Київського Патріархату, люди через суд змінили назву релігійної громада з УАПЦ на УПЦ КП. 

«Місцева громада нічого не жаліла для будівництва храму, а біля нього ще побудувала невеличкий будинок для священика. І всі вважали, що приміщення буде належати Українській Православній церкві, бо не дуже розумілася на назвах. Вона донедавна і належала Українській Православній Церкві, але «Московського Патріархату»», - розповідає священнослужитель.

Отримавши згоду влади, селяни разом із представниками Київського Патріархату у першу неділю Великого посту, 1 березня, хотіли потрапити до опечатаного храму для звершення молебню, але їм це не вдалося, адже замки були спеціально скручені, а замкові щілини забиті сірниками. 

Все зваживши, люди за допомогою болгарки їх зрізали. Хоч опоненти їм хотіли завадити це зробити, проте їх була меншість. Також спокій під храмом охороняла районна міліція та Служба безпеки України, які відзняли весь цей процес на камеру.

Секретар Рівненської єпархії Української Православної церкви Віталій Герлінський у розмові з кореспондентом ERVE.UA зауважив, що усі звинувачення проти колишнього настоятеля храму отця Миколи є неправдивими, адже ніяких скарг щодо висловлювань священика до єпархії не надходило.

«Українська Церква завжди молилася і буде молитися за свою державу та військо, адже це є невід’ємною частиною церковного богослужіння. Наші опоненти давно на цьому неправомірно апелюють. Священнослужитель – це пастир, який проповідує слово Боже, а не політичний експерт. Батюшці взагалі заборонено у напутньому слові до прихожан порушувати будь-які політичні теми. Хочу зазначити, що захоплення храмів Рівненської єпархії УПЦ не сприяє нашому діалогу з представниками Київського патріархату», – розповідає отець Віталій Герлінський.

За його словами, УПЦ (МП) очікує від суду, що він ухвалить правомірне рішення, адже це вже другий храм, який змінив єпархіальну приналежність у Гощанському районі. Напередодні храм у селі М'ятин (Гощанський район) перейшов до Київського Патріархату.