На семінарійний празник до Київської семінарії завітав Патріарх Святослав
  • Срд, 13/02/2019 - 11:41

12 лютого 2019 року, у день покровителів семінарії Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого, до Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ завітав Блаженніший Святослав із членами Постійного Синоду Єпископів УГКЦ, які спільно відслужили святкову Божественну Літургію та мали особисту зустріч із семінаристами.

Цього дня торжественну Архиєрейську Божественну Літургію очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Патріарх Святослав разом із членами Постійного Синоду Єпископів УГКЦ: архиєпископом і митрополитом Євгеном Поповичем, владикою Богданом Данилом, владикою Борисом Ґудзяком, владикою Теодором Мартинюком. Також до семінарії завітали владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київський, владика Богдан Дзюрах, секретар Синоду Єпископів УГКЦ, та владика Кеннет Новаківський, єпарх Нью-Вестмінстерський. Разом з Єпископами співслужили отці-настоятелі семінарії, та священики, які приїхали, щоб розділити радість свята.

Під час проповіді Блаженніший Святослав зазначив: «У сьогоднішньому Євангелії, яке є частиною Нагірної проповіді, Ісус Христос говорить про своїх учнів як про світло, каже: «Ти є світлом для світу». Але що це означає? Яким способом можна говорити про Бога як про світло, яке просвічує кожну людину, яка приходить на світ, як можна говорити про учня Христового, справжнього християнина, який є світлом?» Ведучи далі Архиєрей зауважив, що людина була створена, щоб бути носієм вічного несотвореного Божого світла. «Коли людина стає причасницею цього небесного світла, стає причасницею Божого життя, лише тоді вона є вповні людиною. Вона стає собою, вона починає розуміти себе, своє покликання, своє місце у тому світі, а також ту мету, вічну мету, до якої прямує упродовж усього свого життя у цьому світі», – наголосив Глава Церкви.

Завершуючи Блаженніший Святослав привітав усіх присутніх зі святом: «Я хочу побажати вам, щоб ці три великі Святителі були вашими провідниками, дороговказами, учителями, заступниками за кожного з вас перед Божим престолом. Нехай ніколи не забракне нашому Божому люду добрих святих ревних священиків – тих світильників Божої правди, а найважливіше – нехай не забракне ніколи нашій Церкві і нашому народові істинних свідків Божої правди, сили благодаті Святого Духа».

Після Божественної Літургії Блаженніший Святослав подякував за молитву та присутність усім владикам, привітав ректора о. Петра Жука та отців-настоятелів, сповідників, працівників семінарії та братів-семінаристів. «Наша семінарія у Княжичах світить, світить Христовим світлом, добрими ділами!», – зазначив Глава Церкви.

Опісля, із подячним словом від усієї семінарійної та парафіяльної спільноти звернувся ректор семінарії о. Петро Жук: «Дякую сьогодні, що разом із Вами є присутні стільки єпископів. Дякуємо і сподіваємося, що нашим служінням, нашими добрими ділами ми зможемо потішити Вас».

Після спільної молитви відбулася зустріч Глави й Отця УГКЦ, членів Постійного Синоду Єпископів УГКЦ, владик із семінаристами. На початку зустрічі Блаженніший Святослав коротко розповів історію нашої відновленої семінарії. Опісля зі словом виступив  о. Петро Жук,  який розповів про актуальне життя семінарійної спільноти, навівши статистику. Після слова всіх владик, на завершення зустрічі, семінаристи мали нагоду поставити запитання. Опісля, на всіх чекав святковий обід та концерт, під час якого виступили: семінарійний октет «Аксіос», семінарійне Тріо і вокально-інструментальний гурт «МетаНоя».

За матеріалами медіа-центру КТДС ім. арх. Гавриїла

Прес-служба Київської архиєпархії