На Сицилії сьогодні беатифікують мученика мафії
  • Суб, 25/05/2013 - 10:03

Сьогодні на італійському о. Сицилія відбудеться беатифікація о. Джузеппе (Пiнo) Пульїзі. Він помер 15 вересня 1993  від одного пострілу в шию у свій п'ятдесят шостий день народження. Це перший священик, убитий сицилійською мафією, якого приєднають до лику блаженних.

 

«Своїм життям він чітко показав, що мафія завжди антихристиянська, і там не може йтися ні про яку побожність», – говорить о. Aлессандро Maрія Miнутелла, з парохії, де о. Пульїзі розпочав своє священиче служіння.

 

«Це був не священик, який боровся проти мафії, але священик, який відповів Євангелієм на сили зла. І незалежно від того, чи вони актуалізуються мафією, або через будь-яку іншу форму несправедливості та насильства у світі. Він є мучеником не тому, що його вбила мафія, а тому, що він був убитий з ненависті до віри і Євангелії, – говорить о. Miнутелла. – Він може стати взірцем не тільки для священиків Палермо і Сицилії, але і для всіх нас. Він  закликає до активного проголошення Христа. Отець Пульїзі любив повторювати: «Якщо кожен робить щось, то все може змінитися!». Це також стосувалося мафії, яка свою діяльність укріплює на нашій бездіяльності, відсутності відповіді, страху ... Він прагнув до спільних дій, до загального добра. І все це у світлі цінності Євангелія».

 

О. Пульїзі знав дійсність мафії, оскільки народився у найнебезпечнішому районі Палермо, Бранкаччо. Там від 1990 року він і служив. Він був порохом церкви св. Каєтана, на сходах якої  його й застрілили через три роки. Мафія не витримала, що він виключав її з релігійного та соціального життя району, і що виривав з її рук молодь. Заснований священиком центр «Отче наш» працює й донині, хоча на нього регулярно нападає мафія.

За матеріалами: http://pl.radiovaticana.va