На Синоді свідчення молодих святих і мучеників наших часів
  • Срд, 17/10/2018 - 16:50

Під час 13-го загального зібрання Синоду Єпископів, присвяченого молоді, у вівторок пополудні 16 жовтня 2018 р., обговорювалась третя частина "Instrumentum Laboris".

Святість – це не тільки ідеал. Про це свідчать своїм життям багато молодих людей у всьому світі. Синодальні Отці, які виступили під час 13-го загального зібрання XV Загальної Асамблеї Синоду, що відбувалося у вівторок 16 жовтня 2018 р., пополудні, навели зворушливі приклади молодих людей, що живуть в тих частинах світу, де християни є меншістю, часто переслідуваною.

Мова йшла про Близький Схід, де чимало людей були вбиті за віру в Христа та про далітів, що належать до 5-ої, найнижчої касти в Індії, які позбавлені людських прав і готові на мучеництво заради того, аби зберегти своє єдине багатство – віру та гідність почуватися Божими дітьми.

Християнське свідчення спонукає до нових навернень

Приклад цих святих наших днів породжує нові навернення. Кожна молода людина, зауважили Синодальні Отці, прагне до святості та є вимогливою: вона потребує справжніх свідків, прикладів для наслідування, з яких черпати натхнення, бажає зустріти пастирів, які б жили духом блаженств, які б молилися, розважали,а не були простими інституційними службовцями й виконавцями. Отже, потрібне навернення. Молоді люди не хочуть тільки гарних слів і вони ображені згіршенням зловживань. Єпископи закликали Церкву до прозорості й свідчення того, що целібат і чистота – це вибір, можливий завдяки Божій благодаті.

Церква в світі, але не від світу, свідчить правду з милосердям

Перебуваючи в світі, але не від світу, Церква повинна бути діяльнішою і великодушнішою, присвячуючи молоді більше часу й ресурсів. За словами Синодальних Отців, правда і милосердя нерозривні між собою, а їхнім центром є Христос. У цьому контексті вказано на важливу роль духовного провідника, який, засуджуючи гріх, повинен супроводжувати з милосердям. «Бог сприймає нас такими, якими ми є, – прозвучало в залі Синоду, – але не залишає нас такими, якими ми є», перетворюючи нас у нових людей.

Не слід відмовлятися говорити про хрест

Єпископи засудили сучасну матеріалістичну та гедоністичну культуру, яка намагається прогнати Бога з людського серця, пропонуючи фальшивих ідолів, таких як гроші, різні форми залежності, миттєві задоволення та відкидаючи християнські ідеали й цінності, такі як сім’я. Це виклики, перед обличчям яких Церква не повинна переставати вказувати на силу Воскреслого Христа і звіщати керигму. Єпископи висловили впевненість, що хрест не лякає молодь, яка, навпаки, бажає, аби звіщення Євангелія було ясним і менш невизначеним. Поклик Розп’ятого Христа повинен звучати гучно, а не слабко й безсило. Для того, аби Церква відмолодилася, Синод пропонує спонукати молодь молитися на вервиці й брати участь у Святих Таїнствах Покаяння та Євхаристії.

Драма безробіття та еміграції

Під час 13-го загального зібрання Синоду Єпископів розглядалися також проблеми безробіття та еміграції. Прозвучало побажання, щоб Церква була родиною, уважною щодо допомоги молоді, яка шукає роботу. В цьому контексті наведено приклад церковної підтримки проектів мікрокредитування. Зазначено, що праця допомагає молоді віднайти сенс життя та є передумовою спокійного розвитку суспільства. Душпастирі повинні наполягати, щоб інституції звертали більшу увагу на молоді покоління, особливо на ті, які змушені емігрувати. Необхідно також сприяти тому, щоб молодь ставала активним рушієм цілісного розвитку суспільства в різних частинах світу.

Не відмовлятися від християнського виховання

Крім того, Синод закликає Церкву не відмовлятися від права виховувати молоді покоління в школах і університетах, що є місцями відкритості, діалогу, формування свідомості й утвердження моральних цінностей. Єпископи закликали «врятувати» вже існуючі школи, перш ніж засновувати нові. Вони засудили прозелітизм, звертаючи увагу на необхідність підсилення навчальних програм, що ґрунтуються на католицьких цінностях, бо «світильник не запалюють для того, щоб потім ставити її під посудину». Звернено також увагу на необхідність не забувати про численні бідні й знедолені сім’ї, які через брак економічних ресурсів не можуть забезпечити дітям добру освіту.

Свідчення спостерігачів

Перед завершенням загального зібрання виступили деякі спостерігачі Синоду. В одному з виступів прозвучало свідчення навернення, що визріло завдяки участі в нових церковних рухах. В іншому – йшлось про необхідність надати більше відповідальності мирянам, жінкам і сім’ям.

Серед висунутих пропозицій прозвучала також думка про те, щоб сприяти формам спільнотного життя молодих людей, які прагнуть дотримуватися правил спільного життя і присвячуватися ініціативам євангелізації. Прозвучав також заклик оновити формаційну модель семінарій, звертаючи більшу увагу на практичні аспекти, необхідні в душпастирській праці з молоддю.