На Стрийщині юнаки гартували дух і тіло молитвою та спортом
  • Пон, 30/06/2014 - 19:55

22-29 червня 2014 року у с. Довголука Стрийського району  проходив духовно-патріотичний табір «Гарт», метою якого було виховати сильну тілом та духом християнську молодь, яка любить Бога та Україну.

Кожен день табору розпочинався з Гімну України та підняття прапору, а відтак, юнаки молилися Літургію, яку почергово очолювали: о. Микола Стручинський, адміністратор парафії Собор святого Івана Хрестителя с. Довголука, о. Володимир Гавриляк, адміністратор парафії Святого Євстахія с. Любинці, о. Олег Кобель, адміністратор парафії Преподобної Параскеви с. Кавсько, та о. Тарас Сидор, сотрудник парафії Святого великомученика Юрія с. Дуліби.

На завершення дня таборовики молилися за встановлені Синодом єпископів УГКЦ намірення за мир і спокій у державі.

Учасниками «Гарту» були хлопці віком 12-15 років із парафій Стрийської та Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, кількістю 24 чоловік, поділені на два рої. Керували табором окрім священиків ще й 3 семінаристи Львівської духовної семінарії Святого Духа: Андрій Самборський, Тарас Баран, Генадій Аронович і досвідчена дівчина-аніматор Христина Палюшкевич. Це перший подібний табір у Стрийській єпархії, у якому окрім християнського та патріотичного елементу виховання був присутній і військовий компонент.

Щодня молодь гартувалася і показувала свої фізичні навики у спортивних та ігрових змаганнях. А також хлопці опановували надавання медичної допомоги та були ознайомлені з наслідками і впливом алкоголю і наркотиків. 

З представником «Пласту» хлопці освоювали основні принципи поведінки та виживання в екстремальних умовах. Тренери та вихованці школи єдиноборств з м. Стрия навчили хлопців азів самооборони На базі відпочинку «Шепільська» проводилось плавання та змагання по підтягуванню.

Патріотичний дух юних українців формувався вивченням патріотичних пісень та приготуванням творчих вечорів у пам’ять про героїв Крут і героїв Майдану.

Референт Бюро Екології Стрийської єпархії о. Олег Кобель провів лекцію про екологічний гріх та познайомив таборовиків і членів управи табору із кількома «еконовинками», які дозволяють заощаджувати електроенергію. А також було організовано змагання з прибирання сміття, впродовж якого, за 20 хвилин, на території, яка виглядала чистою, було зібрано майже шість повних мішків різноманітного сміття.

Щоб пізнати військовий спосіб життя та службу в армії, учасники табору відвідали Стрийську військову частину, в якій їм було проведено екскурсію.