На свято Благовіщення наберуть чинності канони партикулярного права УГКЦ
  • Птн, 27/03/2015 - 13:52

Публікація канонів партикулярного права є знаком зрілості кожної помісної Церкви. Це свідчить про єдність УГКЦ, яка присутня не лише в Україні, а й на інших континентах земної кулі і має одне й те саме партикулярне право, яке впорядковує її літургійне життя, аскетичні практики, спосіб організації парафіяльного життя, управління єпархіями. Це також означає і те, що ми глибоко досліджуємо нашу канонічну традицію.

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у відеоблозі для «Живого.ТБ».

УГКЦ після багатьох десятиліть праці над упорядкуванням своєї канонічної традиції оприлюднює прийняте Синодом єпископів своє партикулярне право. Канони партикулярного права УГКЦ вступлять у законну силу 7 квітня 2015 року, на свято Благовіщення. Як повідомив Глава Церкви, вони будуть уведені в дію на пробний термін - три роки: «Це час, коли вся Церква буде мати нагоду перевірити точність їх формулювання, відповідність до традицій УГКЦ, щоб можна було потім їх удосконалити, поправити і перевидати».

Предстоятель УГКЦ уточнив, що укладені канони не охоплюють всього партикулярного права: «Це лише збірник канонів, які прямо пов’язані із Кодексом канонів Східних Церков (ККСЦ), який регулює церковне життя усіх Східних Церков католицького сопричастя, серед яких найбільшою є УГКЦ. ККСЦ спонукає кожну Церкву укласти, оформити та проголосити закони свого партикулярного права, яке відповідає законам окремо взятої Церкви. Я б сказав, що цей збірник − додаток УГКЦ до ККСЦ, яким живуть інші Східні Церкви. Оформлення партикулярного права УГКЦ цією публікацією не завершується».

Як пояснив Блаженніший Святослав, партикулярне право є втіленням загальних норм, які приписує ККСЦ для всіх Східних Церков. Це право віддзеркалює специфіку конкретної Церкви свого права.

Додамо, що Синод Єпископів УГКЦ, який відбувся у м. Куритиба в Бразилії 4 - 10 вересня 2011 року, затвердив робочу групу каноністів для доопрацювання норм кодифікованого партикулярного права УГКЦ. Її очолив о. д-р Роман Шафран. Завдання робочої групи полягало в тому, щоб ґрунтовно перевірити ті канони партикулярного права, що вже були видані, запропонувати на розгляд Синоду єпископів доповнення до них. Синод єпископів УГКЦ через три роки прийняв напрацювання робочої групи та, внісши свої зауваження, затвердив терміном на три роки канони партикулярного права.

Блаженніший Святослав, відповідно до норми кан. 112, §1 ККСЦ, проголосив канони партикулярного права і постановив, що після їх опублікування в «Благовіснику Верховного Архиєпископа УГКЦ» вони стають обов’язковими до виконання ad experimentum.