На Свято-Юрській горі у Львові відкрили нову виставку ікон
  • Птн, 18/01/2013 - 00:00

З нагоди першої річниці від дня створення Української спілки іконописців, у виставковій залі Львівської Архиєпархії (пл. св.. Юра, 5), 17 січня відбулося відкриття нової виставки ікон. На виставці представлено близько 30 робіт об’єднання, деякі з них на Різдвяну тематику.

 

На святковій урочистості були присутні: Преосвященний владика Венедикт, єпископ-помічник Львівський, Роман Василик, голова спілки іконописців, чисельні митці, художники, представники влади, студенти Національної академії мистецтв та зацікавлені гості.

 

У своєму вступному слові владика Венедикт, подякував іконописцям за їхні старання у справі творення ікон і закликав після першого року підбити підсумки своєї діяльності «що вдалося зробити, а може щось і ні».

Пізніше, виступив ієрм. Севастіян (Дмитрух), який наголосив що ікона це не лише, якийсь художній твір мистецтва, а вона має сакральну цінність, адже люди перед нею молитимуться. Тому дуже часто ніж придбати таку ікону, покупці часто запитуються, а чи молився її автор перед тим, як ставати до праці? Чи читав принаймні Житіє святого, якого вирішив зобразити на полотні? – наголосив ієрм. Севастіян.

Після слів священнослужителів, Роман Василик, Голова спілки, розповів про труднощі з якими зустрічаються молоді іконописці, але на кінець подякував Церковним ієрархам і владиці Венедикту за підтримку та можливість експонувати ікони на території Святоюрського комплексу у Львові.

Нагадаємо, що експозиція працюватиме протягом місяця у виставковій залі Львівської Архиєпархії (пл. св.. Юра, 5), при вході на подвір’я слід повернути ліворуч і увійти в приміщення Церковної крамниці праворуч.

Прес-служба Львівської Архиєпархії