На Святому острові знайшли одну з найдавніших церков в Британії
  • Срд, 19/07/2017 - 15:47

Археологи виявили стародавню церкву сьомого століття на Святому острові Ліндісфарн в Великобританії. Передбачається, що саме з цього місця монахи почали масове навернення Англії з язичницьких традицій в християнство.

«Це останнє відкриття потенційної будівлі церкви вважається одним з найбільш значних ранніх середньовічних об'єктів в Британії», - сказала менеджер проекту Сара Раштон.

"Це неймовірно! Ми виявили дві дуже важливі будівлі, пов'язаних з раннім християнським заснуванням монастиря", - додала вона.

Вважається, що ця церква була побудована в той же період часу, що і монастир в 635 році. Маленька прямокутна будівля, де колись стояла церква, була, мабуть, побудована всього в декількох метрах від краю скелі.

Припускається, що місце є колискою християнства на північному сході, відзначили в інтернет виданні MailOnline, і саме там ранні християнські ченці збиралися навернути язичницьке населення і поділитися з ними Доброю Новиною.

В результаті попередніх археологічних досліджень на острові знайшли інші важливі предмети, такі як Євангеліє Ліндісфарн, один з найзнаменитіших рукописів Великобританії.

Монастир на острові став міжнародним центром навчання і майстерності, але був розграбований в кінці восьмого століття вікінгами.

У виданні The Independent відзначили, що археологи також виявили десятки шматків зламаної кладки на місці останків церкви, в тому числі грубо оброблене вікно. Вони додали, що східна сторона церкви могла бути основою первісного вівтаря, встановленого там святим Айданом.

Пітер Райдер, археолог, який спеціалізується на середньовічних церковних будівлях, підтвердив важливість відкриття.

«Це одне з найважливіших відкриттів раннього середньовічного періоду, яке було зроблено у Великобританії за останні десятиліття», - сказав він.

Експерти додали, що, хоча церква могла існувати як в 630 р., так і в 1050 р, вони вважають, що рання дата більш імовірна.

Річард Карлтон з університету Археологічної Практики Ньюкасла очолював розкопки, і сказав, що не так багато церков періоду середньовічної Нортумбрії вдалося знайти.

«Є кілька фактів на користь ранньої церкви: з Бамбурга (місця політичної влади того часу) вона була б добре видна, що говорить про велику ймовірність її місцезнаходження в тій місцевості», - сказав Карлтон, згідно новинному джерелу Chronicle Live.

«Це додає ще одну главу в історію Священного острова».

На веб-сайті Священного острова Ліндісфарн йдеться: «У 635 році святий Айдан вирішив заснувати свій монастир на Святому острові Ліндісфарн. Християнське послання процвітало тут і поширювалося по всьому світу».