На Тернопільщині відбулися урочистості з нагоди 100-ліття боїв за гору Лисоня
  • Пон, 05/09/2016 - 10:14

3-4 вересня у Бережанах (Тернопільщина) відбулися урочистості з нагоди 100-ліття боїв за гору Лисоня. На горі відбулися різноманітні заходи, а також презентація першого меморіального комплекс УСС. До цього комплексу увійшли пам’ятки та важливі історико-краєзнавчі елементи та місця бойової слави Бережанського краю.

Святкові заходи розпочалися на горі Молебенем за Україну, освяченням Стрілецької каплиці Покрови Пресвятої Богородиці, яке здійснив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) за участю священиків Бережанського деканату та духовентсва інших конфесій.

У зверненні до присутніх Архиєрей зокрема зазначив: «Коли бачимо кадри сьогоднішньої війни, де наші герої ведуть боротьбу за наш прапор, пам’ятаймо, що вперше це було сто років тому, тут на Лисоні, де цвіт українського народу віддавав своє життя під цим прапором».

Митрополит Василій підкреслив, що «Січові Стрільці, боролися тільки за Україну, за інтереси української нації, за визволення поневоленого українського народу, за незалежну українську державу. Досвід січових капеланів був перейнятий духівниками Української Галицької Армії у визвольних змаганнях 1918 – 1920 р. І сьогодні Легіон Січових Стрільців є прикладом витривалості і патріотизму для наших захисників України, які як сто літ тому віддають своє життя за народ і Україну. Сто літ минуло, змінилися покоління, багато чого змінилося. Не змінився лиш ворог і український свобідний дух».

Далі відбулося погашення спеціальним штемпелем конверта з оригінальною маркою «100 років від часу боїв за гору Лисоня. Пам’яті Українських Січових Стрільців». З нагоди свята було презентовано пам’ятну монету “100-річчя боїв Легіону Українських Січових Стрільців на горі Лисоня”. Гостям показали історичну реконструкцію бою за гору Лисоня.

4 вересня з Тернополя до станції Посухів, що біля гори, безкоштовно вирушив «Потяг українських звитяг». До місця призначення потяг прибув об 11.00. У Посухові відбулося освячення стрілецького цвинтаря після чого люди урочисто вийшли на Лисоню.

Заходи завершилися концертом гуртів «Рутенія», «Kozak System», «Тарута», «Тінь Сонця», «Новимний Кудень».

На горі діяли різноманітні локації: молодіжний військово-патріотичний табір «Лисоня-2016», літературний майданчик, де виступатимуть брати Капранови, Василь Шкляр, Микола Лазарович, Оксана Кузьменко, книжково-ілюстративна виставка, експозиція стрілецьких світлин «Героям Лисоні – вдячна Батьківщина!», фотовиставка пам’яток Тернопільщини «А ми тую стрілецькую славу збережемо…», польова кухня.