На третині національних прапорів зображені релігійні символи
  • Срд, 03/05/2017 - 14:55

Чи будуть вони поступово щезати? Футбольний клуб «Реал Мадрид» видалив зі свого герба хрест, а незабаром – щоправда, не з релігійних причин – хрест може зникнути і з прапора Нової Зеландії.

Наприкінці листопада 2014 року «Реал Мадрид» зняв із офіційного герба хрест із короною. Така постанова пов'язана з підписанням трирічного спонсорського контракту з арабським Національним банком Абу-Дабі. Клуб (а скоріше спонсор) побоювався, що хрест може образити уболівальників-мусульман – або, точніше, клієнтів банку.

Цей учинок стривожив фанатів іспанського Реалу, зокрема й невіруючих, оскільки історія герба сягає 1931 року. «Клуб, очевидно, готовий пожертвувати деякими елементами своєї ідентичності в боротьбі за нових фанатів», – писала спортивнагазета «Marca». У рамках компромісу «Реал» вирішив у Європі, як і раніше, використовувати оригінальний дизайн герба, а відспоглядання хреста захищати лише вболівальників із Близького Сходу.

Символ хреста може зникнути також із прапора Нової Зеландії, хоча цього разу не з релігійних міркувань. У країні майже півстоліття тривають дебати щодо відмови від нинішнього прапора. Причин є кілька. По-перше, прапор Нової Зеландії дуже схожий на австралійський, і їх часто плутають. По-друге, цей прапор залишився ще з часів, коли країна була британською колонією.32d918e9-f15e-4b90-ac4d-8369019e8340 665x665

Сьогодні, як підрахували дослідники, прапори 64 із майже 200 держав світу містять елементи, пов'язані з віруваннями: частіше великими, рідше з місцевими. Майже на половині з них розташовані християнські елементи, найчастіше хрест. І навіть червоно-білі смуги на австрійському прапорі походять із прапора Римської імперії часів хрестових походів – срібний хрест на червоному тлі, – який у тринадцятому столітті почали використовувати у Відні. Хоча американський прапор не містить релігійної символіки, її можна знайти на стягах окремих штатів: Алабами, Нью-Мексико і Флориди.

На 21, тобто на третині «релігійних» прапорів, є ісламські символи, зазвичай зірка (зірки) й півмісяць. Значно рідше – тільки 5 разів – трапляються індуїстські й буддійські знаки. Є також поодинокі випадки символів із релігії інків чи ацтеків. Ана прапорі Ізраїлю розташована як зірка Давида, так і смуги, що символізують молитовну шаль або хустку, якою покривають голову, щоб помолитися.

Нарешті, варто пам'ятати, що натхненням для прапора Європейського Союзу, як зізнався його творець Арсен Гайц, опис Матері Божої з Одкровення від Йоана : «А на голові її вінець із дванадцяти зірок» (Одкр 12, 1).