На Вінниччині освятили новий храм УГКЦ
  • Срд, 07/11/2018 - 09:56

4 листопада 2018 року у селі Щітки, що на Вінниччині, Владика Йосиф Мілян Єпископ-помічник Київської Архиєпархії освятив новий храм УГКЦ.

Цього дня у парафії Архиєрея урочисто вітали місцеві мешканці, представники влади та гості громади на чолі з о. Миколою Дуркальцем, парохом парафії.

Молитва почалася Чином освячення храму та престолу, а відтак продовжилася архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Йосиф у співслужінні з духовенством УГКЦ та РКЦ. Співом та прислугою під час богослужень послужили семінаристи Київської Трьохсвятительської духовної семінарії. На Літургії були присутні представники влади, зокрема голова Вінницької ОДА Валерій Вікторович Коровій.

Під час проповіді владика Йосиф поділився своїми роздумами над Євангелієм (Лк.8:26-39): «Їдучи сюди до вас на освячення храму, я бачив людей, які продавали овочі та інше, люди зупинялися і щось купляли. Сьогодні у світі все коштує, бо ми мусимо тяжко працювати, щоб здобути собі матеріальні здобутки для більш-менш комфортного життя. Ми платимо неспокоєм, трудом, любов’ю у нашому житті, але матеріальне багатство колись закінчиться, а от на духовне наповнення в нас не завжди є час. Постає питання: Чи ми можемо поступитися чимось матеріальним, щоб здобути духовне? Що нам заважає?», – запитав Єпископ.

Шукаючи відповіді на це запитання Владика сягнув до уривку Євангелії: «Мешканців того краю огорнув страх. Коли вони побачили, що сталося зі свиньми, їм було шкода тих свиней, вони налякалися. Цей страх став підставою просити Вчителя, щоб Він відійшов від них. Якщо перебувати у страсі Божому, то здобудемо начало премудрості. Потрібно працювати над любов’ю, бо дуже часто ми, християни, боїмося Бога, пекла та кари, але Бог вимагає чогось іншого. Ми маємо служити Богові з рації любові і якщо наше християнство не є ще таким, то ми ще не розпочали бути християнами. Бог постійно чуває над нами, Він створив нас і зійшов у цей світ. Бог не прийшов, щоб карати грішника, а щоб його спати, бо за нас Він розіп’явся на Хресті», – наголосив Архиєрей.

Пізніше Владика звернув увагу парафін на подію, яка відбулася у їхній громаді: «Сьогодні ми освятили цей невеликий, але дуже важливий храм. Сталося це через те, що хтось пожертвував своєю землею в ім’я Бога та Божого добра. Маленький крок вияву любові до Бога. Ми сьогодні маємо Боже благословення, яке через нашу спільну молитву і в цю прекрасну днину маємо освячення цього храму. У нашій власній душі повинна зростати любов до неба і до Бога. Мабуть, покровитель храму святий Миколай для тих людей потребуючих, страждаючих та відкинутих – це той покровитель, який навчив дарувати добро іншим людям. Справді хай покровитель цього храму та села навчить нас, як потрібно гідно і достойно служити Господу. Послужити найменшим, і за це найменше Бог винагородить. Ми маємо багато прикладів добрих діл. Саме ми мусимо зробити цей крок жертви.  Ніколи не майте страху і пам’ятайте, що Бог є любов, бо хто перебуває в любові, той перебуває у Бозі».

Після завершення Літургії лунали привітання парафіян та духовенства. Парох парафії о. Микола Дуркалець подякував Владиці за батьківську любов, якою Єпископ огортав та підтримував парафію у її скрутні хвилини, а насамперед, молився, щоб ця парафія народилася. Також були вручені подячні грамоти від Владики Йосифа парафіянам, які долучилися до того, щоб цей храм повстав.

Більше ФОТО

Прес-служба Київської Архиєпархії

Джерело: КТДС