На Вінниччині встановлено марійний санктуарій
  • Втр, 16/08/2022 - 11:22

В урочистість Внебовзяття Пресвятої Діви Марії єпископ Леон Дубравський встановив новий санктуарій у Кам’янець-Подільській дієцезії. Святкова подія відбулась у святині в с. Мурафа, де знаходиться чудотворна ікона Матері Божої.

На початку Євхаристії канцлер курії о. Павло Басистий зачитав декрет про встановлення храму Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії санктуарієм Матері Божої Мурафської (або Мураховської). У ньому також були перераховані завдання, що випливають зі статуту святині: щоденне прославлення чудотворної ікони, молитва в намірі дієцезії та духовенства, запевнення прибуваючим паломникам усіх засобів для спасіння.   

Після цього настоятель парафії (віднині хранитель санктуарію) о. Йосиф Павлюк та єпископ Дубравський підписали статути санктуарію. 

У проповіді ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії наголосив, що християнин живиться Євхаристією та Божим словом. Наслідування Пресвятої Діви Марії, урочистість якої сьогодні відзначається, можливе, якщо Боже слово є живим та діяльним у нашому житті. «Якщо ми приймаємо Боже слово до свого життя, то воно дає життя іншим», – підкреслив проповідник. Крім того, єпископ Леон Дубравський пригадав, що християнство не має пристосовуватись до цього світу, а жити Євангелієм та Божими законами. 

Перед чудотворною іконою Богородиці лунала молитва за Україну та припинення війни, за всіх захисників та постраждалих від російської агресії.

Після Євхаристії відбулося виставлення Пресвятих Дарів. Зібрані помолились Лоретанську літанію та молитву за заступництвом Матері Божої Мурафської. Після цього навколо храму вирушила процесія.

 

В урочистостях також взяв участь єпископ-емерит Броніслав Бернацький, який родом із Мурафи та після завершення свого служіння ординарія Одесько-Сімферопольської дієцезії проживає тут. 

 

Ікона Матері Божої Мурафської походить з кінця XVII – початку XVIII ст. і міститься в головному вівтарі (в основі зображення – образ Матері Божої Сніжної).