На Вінничині освятили накупольні хрести для новозбудованого храму УГКЦ
  • Втр, 22/09/2015 - 10:34

21 вересня 2015 року, у Празник Різдва Пресвятої Богородиці, Єпископ-помічник Київський, Владика Йосиф (Мілян) здійснив душпастирську візитацію храмів Вінничини.

Цього дня Архиєрей очолив Божественну Літургію в с. Щітки (Вінничина). Єпископа урочисто зустріли місцеві парафіяни на чолі з парохом о. Миколою Дуркальцем. Дорогого гостя вітали квітами та хлібом найстарші та найменші парафіяни.

Після привітання Владика очолив Божественну Літургію. Проповідуючи Євангелію, Єпископ наголосив: “Ми прийшли в цей світ щоб змінити його в рай, однак через різні причини, цього не робимо. День народження Марії, яке сьогодні святкуємо, змінило світ аж до другого приходу Христового. Щороку згадуємо цю подію, щоб ми наново усвідомили роль Марії у нашому житті. Ми діти Божі і діти Богородиці, повинні зрозуміти цю в певній мірі особливу кревність з Нею. Ми сьогодні покликані пошанувати Її роль в нашому житті і віддячитись за те, що показала нам приклад, кажучи Богові “так” і породила Сина Божого і нашого Бога – Відкупителя”
Проповідник запросив вірних до призадуми над тим, як святкуємо день народження рідних мам. За словами Архиєрея, є різні способи на таке святкування і всіх їх об’єднує певне виділення часу і турботи: “Що ми сьогодні принесли до храму, щоб привітати нашу небесну Матір?” – запитав Владика.

“Сьогоднішній празник кличе нас усіх боротися з гріхом, боротися за те, щоби кожен з нас у своєму житті виконував святі людські кроки, щоби живучи любов’ю і милосердям, покривати проблеми та гріхи тих, хто їх робить та спробувати прийняти у свій дім Бога, так, як це зробила Марія. Якщо справді будемо віддзеркалювати у своєму житті, у своєму серці життя Богородиці, то Вона огорне нас своїм покровом і буде нам єдиною Матір’ю, а ми Її дітьми.

Завершуючи проповідь, Архиєрей побажав усім вірним бути відданими дітьми Пресвятої Богородиці і з кожним днем, все більше і більше, своїм життям уподібнюватися до Неї.

Після літургії Архиєрей здійснив чин освячення води і хрестів, які височітимуть над новозбудованим храмом УГКЦ у с. Щітки. Після цього, всі вірні мали нагоду приклонитися та поцілувати освячені хрести. В цьому часі Єпископ окропив усіх вірних свяченою водою.

По завершенні молінь о. Микола Дуркалець, парох місцевої парафії, подякував Єпископові за душпастирський візит, виголошене Слово Боже та освячення накупольних хрестів. Також о. Микола подякував усім прибулим священикам, семінаристам КТДС та гостям парафії, а також органам влади і місцевим парафіянам, які невтомно трудяться при будівництві місцевого храму.

З привітальним словом до вірних звернувся також Голова Вінницької обласної ради, п. Сергій Свитка, який зазначив, що ця подія є важлива не тільки для с. Щітки, а й усієї Вінничини і всієї України. Адже, за словами пана Сергія, завжди там де розвивалась Українська Греко-Католицька Церква, там і розвивалась Україна.
Цього дня Єпископ також побував у парафії Покрова Пресвятої Богородиці УГКЦ у Вінниці, якою опікуються отці Воплоченого Слова – о. Григорій Рогацький, ВС та о. Теодозій Савчук, ВС. Архєрей оглянув будівельні роботи, які ведуться на території парафії та подякував священикам за активне служіння на парафії УГКЦ у Вінниці.