На Волині освятили Центр відпочинку Релігійної місії «Карітас-Спес»
  • Птн, 04/07/2014 - 09:03

28 червня відбулося освячення Центру відпочинку Релігійної місії «Карітас-Спес» Луцької дієцезії Римсько-Католицької Церкви. Знаходиться Центр у мальовничому закутку Волині в с. Пульмо Шацького району, на березі озера Світязь. Він був створений для відпочинку й оздоровлення дітей із неповних і малозабезпечених сімей та дітей з особливими потребами, за роки роботи в ньому було оздоровлено вже понад 10 000 дітей – не тільки з Волині, а й з інших областей України. Керує Центром відпочинку кс. кан. Роман Бурник, канцлер Луцької дієцезії і директор дієцезіального осередку «Карітас-Спес».

Сучасний спальний корпус, чудово обладнані побутові приміщення, оснащена за останнім словом техніки кухня – ось як зараз виглядає Центр відпочинку. Зараз тут може одночасно відпочивати 50 дітей, є їдальня з чотиразовим харчуванням і хлібом власної випічки.

А 1997 року він виглядав зовсім інакше, ніж тепер – діти жили в наметах просто на березі озера, харчувалися з польової кухні. Згодом вдалося придбати невелику земельну ділянку на окраїні села, поступово було збудовано кухню та деякі господарські будівлі, облаштовано невеличкий спортмайданчик. Хоча й умови були досить-таки спартанські, і діти та вихователі й надалі жили в наметах, все-таки це вже був значний крок вперед. Опікувалися дітьми священики та монахині Римсько-Католицької Церкви та педагоги-волонтери.

Зазначимо, що табір не є релігійним – він відкритий для всіх дітей без огляду на приналежність до конфесії, проте певна різниця все-таки є. На відміну від звичайних «мирських» таборів, у Центрі діти мають змогу не тільки відпочивати та розважатися, а й жити повноцінним духовним життям. Спільна молитва, уроки релігії, свята Меса, можливість посповідатися або й навіть просто порозмовляти зі священиком – все це допомагає дітям пізнати свою життєву дорогу, вчення Церкви, наблизитися до Бога.

Освячували Центр відпочинку ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії, Президент «Карітас-Спес» України і дотихчасовий адміністратор луцький єпископ Станіслав Широкорадюк та теперішній ординарій Луцької дієцезії єпископ Віталій Скомаровський. Спочатку був освячений хрест для каплиці на території табору, потім – спальний та господарський корпуси. Також у святкових заходах прийняла участь група благодійників з Німеччини: саме завдяки їхній неоціненній допомозі Центр був фактично наново збудований. Особливі слова подяки владика Станіслав виразив п. Грегору Мюллеру та п. Отто Шульте – інвесторам та будівельникам, а також п. Віллі Зеельхорсту – керівнику благодійної організації «Бокернер Кліке». До речі, наші друзі та благодійники з Німеччини допомагали не тільки коштами чи будівельними матеріалами – всі вони власними руками зробили чимало будівельних та оздоблювальних робіт. Велика подяка також працівникам благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк»: завдяки їхній допомозі були придбані необхідне побутове обладнання і – що особливо втішило дітей – необхідний спортивний інвентар. Як чудово, коли для доброї справи об’єднуються благодійники не тільки з-за кордону, а й наші, волинські, доброчинці!

Прибула на відкриття табору делегація представників влади: голова Волинської обласної державної адміністрації Григорій Пустовіт, голова Шацької районної державної адміністрації Олександр Кусько, голова районної ради Сергій Віннічук, пульмівський сільський голова Федір Главацький, голова Любомльської райдержадміністрації Ігор Торба, головний архітектор району Ольга Романська.

У промові з нагоди відкриття Центру відпочинку голова Волинської облдержадміністрації Григорій Пустовіт сказав: «Я вдячний нашим європейським друзям, які не стоять осторонь, які відгукуються на кожну можливість допомогти кожному створити, нехай маленький, дитячий рай».

Після обряду освячення у каплиці відбулася урочиста Меса, на якій молилися за благодійників. Крім єпископа Станіслава Широкорадюка та єпископа Віталі Скомаровського, у ній спіслужили також о. кан. Роман Бурник, «господар» табору, та духовний отець Луцької дієцезії о. Лєх Броніслав Кошляга, настоятель парафії св. Анни і Йоакима у Володимирі-Волинському. У проповіді єпископ Станіслав розповів про діяльність Релгійної місії  Римсько-Католицької Церкви «Карітас-Спес»: таких центрів в Україні є вже кілька, щороку в них оздоровлюється понад 3 тисячі дітей. Зараз, коли далеко не кожна, навіть відносно благополучна, родина може забезпечити своїм дітям відпочинок, Церква виходить назустріч потребуючим із допомогою. Проте головне, що діти тут отримують, наголосив владика, це – Любов.

Потім господарі провели для гостей невелику екскурсію Центром відпочинку. Оглянули територію, заглянули в спальні корпуси, на кухню, а завершився огляд спільним святковим обідом. Діти, господарі та гості мали змогу оцінити майстерність кухарів. В особливому захваті були гості з Німеччини: борщу із пампушками і молодої картоплі «по-пульмівськи» у них не подають у жодному ресторані.