На Волині освятили храм УГКЦ
  • Втр, 26/08/2014 - 00:34

24 серпня 2014 року Божого, в 11-ту неділю після П‘ятидесятниці, в День незалежності України, в м. Рожище, Луцького екзархату УГКЦ,  по кількох місяцях старанної праці, греко-католицька громада змогла втішитися новозбудованою каплицею-церковцею святого апостола і євангелиста Івана Богослова, яка прикрасила не тільки місто, але й екзархат. Саме в цей урочистий день відбулося освячення хресного знамена на церковному подвір`ї та новозбудованої каплиці-церковці. На запрошення настоятеля храму отця Сергія Василіва, чин освячення каплиці здійснив преосвященний владика Йосафат Говера, екзарх Луцький у співслужінні духовенства екзархату, представників місцевої влади, парафіян та гостей. Після чину осячення відбулася Арихиєрейська Божественна Літургія, яку своїм чудовим співом прекрасили хористи з монастиря св.Василія Великого м. Луцька. Численні вірні нашої церкви прибули на запрошення громади св. апостола евангелиста Івана Богослова не тільки з міста Рожище та району, але й з Львівщини та Івано-Франківщини, новоосвячену церковцю відвідали також гості з м. Біла Церква. Як наголосив преосвященний владика Йосафат Говера, священник сам ніколи б не міг збудувати храм, адже це спільна справа церкви та вірних, а також побажав, що у храмі Івана Богослова завжди парафія була живою, щоб батьки приводи своїх діточок, адже діти – це майбутнє Церкви та України.

Святкова Архиєрейська Літургія завершилася спільною молитвою за Україну та гімном: Боже Великий Єдиний. Опісля  з вітальним словом до жителів м.Рожище звернувся отець настоятель Сергій Василів, який подякував Господу Богу і всім жертводавцям  за допомогу у будівниці церковці. Також отець подякував за плідну співпрацю та повагу, яку проявила влада міста у тому, що була виділена земельна ділянка на якій і поставлено церковцю. З Божого благословення громада УГКЦ м. Рожище має намір збудувати тут величний храм св. Івана Богослова. Цікавим історичним фактом є те, що перші письмові відомості про Рожище датуються 1377 роком, коли литовський князь Любарт Гедемінович подарував його церкві Івана Богослова, яка знаходилась в Луцькому замку. Минули століття і от знову рожищани віддані під опіку святого апостола Івана Богослова.

Освячення закінчилось вітальним словом предстаників влади - міського голови Поліщука Вячеслава, голови райради Музики Андрія та голови районної адміністрації Дулюка Вадима, а також присутнього духовенстра високопреподобного о.Терентія Цапчука, ігумена монастиря св.Василія Великого, декана Луцького та преподобного отця Євгена Задорожного, ЧНІ з Ковельського монастиря, та  многолітям Святійшому Отцю Папі Франциску, Патріарху Святославу Шевчуку, правлячому архиєрею Йосафату Говері, духовенству та громаді м.Рожище