На Вознесіння в УГКЦ розпочнеться Декада місійності, яку проведуть в оновленому форматі
  • Птн, 27/05/2022 - 11:34

Цього року в УГКЦ з 2 по 12 червня за юліанським календарем триватиме Декада місійності. Зважаючи на обставини війни Церква пропонує оновлений формат її проведення.

Кожний день Декади матиме таку структуру: назва дня, біблійний уривок, традиційні роздуми кожного дня Декади (згідно з Путівником 2018 р.), роздуми в час війни, молитовний намір для приватної молитви в колі сім’ї та всієї парафіяльної спільноти на кожен день, замість традиційних місійних завдань, цитати та молитви дня.

На парафіяльному рівні організатори пропонують пароху час проведення Декади визначити самостійно, наприклад після Вечірні, Молебню, Акафіста чи зранку після Богослужіння. Також акцентують увагу на важливості для парафіян молитися вдома в колі сім’ї в молитовних намірах Декади спільну вервицю.

У такий спосіб Декада місійності допомагає вірянам крок за кроком переосмислити найважливіші правди християнської віри і заохочує наново втілювати їх у власному житті. Так, наприклад, на празник Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа розпочинаємо Декаду місійності із роздумів над особистим утвердження у вірі, а на Зіслання Святого Духа запрошуємо кожного пороздумувати над тим, як бути носієм Святого Духа вдома, на роботі, серед друзів.

Окремо цьогорічна Декада супроводжуватиметься роздумами у час війни.

У коментарі для Департаменту інформації УГКЦ єпарх Чернівецький, голова Ради з питань євангелізації при Главі УГКЦ владика Йосафат Мощич розповів про особливу місію цього десятиденного моління у контексті та посеред викликів війни, в стані якої ми зараз перебуваємо.

За словами архієрея, росія поставила нас в такі умови, що ми, як цілий народ, змушені переосмислювати нашу місію як таку. Більше того, переконаний владика Йосафат, ми повинні наново усвідомити місію української нації. 

«Без сумніву сьогодні можемо сказати, що найперше наша місія полягає в тому, щоб зупинити зло, яке  на нас напало. Щоправда нам доводиться це робити великою ціною, смертю найкращих синів і дочок України. Наші герої  віддають своє життя, прагнуть зупинити зло, щоб воно не поширилося на інші європейські народи. Тому ми приймаємо на себе цей удар», – зазначив владика Йосафат.

На його переконання, сьогодні Україна покликана захистити інших та переосмислити цінності.

«Важливо за тридцять років відновлення незалежності переглянути що зроблено. Зрештою, у Божому світлі поглянути на наші справи. На те, як маємо по-новому працювати, щоб нація була єдиною, міцною, щоб ворог більше навіть таких думок не мав нападати», – переконаний єпарх Чернівецький.

«Нехай десятиденне підготування до святкування П’ятдесятниці, переосмислення великого дару Святого Духа та Церкви нам допоможе переосмислити місію, покликання, післанництво цілого нашого народу і зрозуміти для чого Бог нам подарував дар незалежності і як його розвивати», – побажав архиєрей.

Нагадаємо, що метою Декади місійності є:

  • розпалити в нас дар віри, який ми отримали в таїнстві Хрещення; 
  • зробити нас здатними ділитися вірою з ближніми; 
  • допомогти нам нести у світ радість Євангелія, Добру Новину спасіння в Христі; 
  • щоб ми стали як учні Христові, місіонерами, проголошуючи світові милосердну Божу любов.

Для доброї підготовки вірні мають можливість читати «Путівник Декади місійності для мирян». Тут на кожен день Декади подаються роздуми над уривком з Євангелія та «місійне завдання», тобто пропозиції про те, як можна впроваджувати певні християнські цінності у своєму житті. Детальніше – у «Путівнику для мирян».