На XI професійному семінарі для церковних прес-служб в Римі священик УГКЦ розповів про комунікативну роль Церкви в Україні
  • Пон, 23/04/2018 - 14:36

Цими днями (17-19 квітня) в Папському університеті Святого Хреста в Римі відбувся XI професійний семінар для церковних прес-служб на тему «Діалог, повага і свобода вираження думок в публічній сфері».

На заході розглядалося багато специфічних тем, зокрема фейкові новини і пост-правда, конфіденційність в Інтернеті, цифрове навчання. Участь в заході взяло 330 зареєстрованих учасників з усього світу. Серед них й представник з України о. Олег Лука, докторант  Папського університету Святого Хреста, який доповідав про комунікативну роль Церкви в Україні, зокрема під час війни.

Отець Олег в коментарі для Департаменту інформації УГКЦ коротко поділився своїми враженнями від участі в заході: «Факультет соціальних комунікацій при Папському університеті Святого Хреста проводить міжнародні конференції, семінари, зібрання на яких піднімаються актуальні теми і до участі в них запрошують фахівців з усього світу. Цього року відбувся міжнародний семінар на тему «Діалог, повага і свобода вираження думок в публічній сфері». Мене запросили виголосити доповідь на ньому, як колишнього студента, а тепер докторанта університету, аби розповісти яким чином Церква в Україні в різних її номінаціях працює в сфері комунікації. Конференція тривала три дні і в ній взяло участь близько 330 учасників із 50 країн».

За словами священика, це був науково-просвітницький семінар задля обміну досвідом та прийняття конструктивних рішень, з метою їх практичного впровадження. Цікаво, всі учасники взяли участь в загальній аудієнції із Папою Римським. На ній Понтифік промовив проповідницьке слово на базі Євангельського уривку про зустріч Христа із Никодимом. «Він також говорив про хрещення і дав домашнє завдання кожному: дізнатися день свого хрещення, який є днем другого нашого народження. Також Папа наголосив, що під час хрещення священик благословляє знаком хреста. Тому він закликав старших людей і батьків навчити дітей правильно хреститися. Папа також наголосив на тому, аби все, що ми робимо в житті, робили із знаком хреста, що є благословенням Божим, яке діє і допомагає християнинові», - розповів священик.

 Отець Олег в останній день заходу розповів учасникам семінару про те, що голос Церкви в Україні під час війни є важливим. «За останніми дослідженнями,  кожна четверта особа в Україні довіряє Церкві. Тобто Церква для великої кількості людей, незалежно від її номінацій, є важливою», - додав він. Душпастир поділився досвідом  однієї із ініціатив Комісії УГКЦ «Справедливість і мир», в якій він працював до недавнього часу – ініціатива «Справедливість, мир і демократія». «Це була спроба створити платформу для діалогу на різних рівнях з ціллю розгляду проблеми примирення і миру в Україні на різних соціальних щаблях. Тож в рамках цього проекту відбувалися різні зустрічі в різних містах України, після яких були створені і запропоновані спільні рекомендації, які носять дорадчий характер», - зауважив докторант Папського університету Святого Хреста.

«Апостол Павло в посланні до Римлян каже: “Дбайте про гостинність”. УГКЦ, беручи до увагу цей заклик апостола, практикує роками таку гостинність серед різних категорій людей (діти, молодь), яка носить комунікативний характер. Зокрема, запрошуючи до Галичини українців зі Сходу, Центральної частини, Півдня країни, щоби взяти участь в спільному святкуванні Великодня, Різдва. Люди приїздять і на парафіях їх приймають родини, які діляться з ними способом свого життя, вірою, традиціями. У такий спосіб люди, повертаючись, несуть із собою досвід дружби і стають ефективними комунікаторами. Ця ініціатива відіграє велике значення в становленні єдності і об’єднання суспільства. Ініціатива гостинності є одним із комунікативних заходів нашої Церкви», - підсумував о. Олег.

Руслана Ткаченко

Світлина Олени Кулигіної