На Запоріжжі поховали українських солдатів
  • Птн, 03/10/2014 - 13:41

1 жовтня на новоствореному військовому кладовищі в Запоріжжі відбувся похорон 54 українських солдатів, більшість добровольців, які загинули в оточенні під Іловайськом. Сепаратисти використали там ракети з касетними наконечниками, що вбивають практично всіх, хто перебуває в районі обстрілу.

У похороні взяли участь близько тисячі осіб, а також римо-католицьке і греко-католицьке духовенство та православні Київського і Московського патріархату. Тіла загиблих не розпізнали, тому взяли зразки ДНК, які в майбутньому допоможуть ідентифікувати тіла загиблих. У похороні також взяв участь єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії Ян Собіло.

«Свідки, які збирали останки тіл солдатів, кажуть, що вони були змішані з болотом і не вдалося відшукати жодної інформації, хто вони, – розповів «Радіо Ватикану» єпископ Собіло. – Більш-менш відомо, хто може бути з якої місцевості, але навіть немає впевненості, що в одній труні є рештки тільки одного солдата. Люди були вражені єдністю молитви, коли один з православних священиків сказав, що ці солдати, помираючи, не питали колеги поряд, якої він національності, якого віровизнання, а плечем до плеча стояли до кінця, захищаючи свою Батьківщину. Цей православний священик також сказав, що ми сьогодні християни різних конфесій разом молимося, просячи Бога, щоб прийняв на небо тих, хто віддав життя за Батьківщину. Найсумніше з усього, що батьки цих хлопців, а вони були в основному із Західної України, очікують їхнього повернення додому, не знаючи, що вони вже поховані, що лежать у могилі на Запоріжжі. І таких ще чекає на розпізнання понад тисячу».