На Житомирщині буде новий храм УГКЦ
  • Втр, 05/09/2017 - 09:57

Наприкінці серпня поточного року у селі Короченки Чуднівського району Житомирської області відбулося освячення хреста та земельної ділянки під будівництво нового храму УГКЦ.

Чин освячення, з благословення Владики Йосифа Міляна, Єпископа-помічника Київського, здійснив протоєрей Віталій Сидорук протопресвітер Житомирський. Розпочали святкування з Божественної Літургії та освячення тимчасової каплиці у приміщенні місцевого Будинку культури. Окрім о. Віталія на молитві були присутні адміністратор парафії о. Степан Вавричин, о. Роман Шкрібенець, о. Остап Дудак та о. Андрій Окрепкий. Опісля Громада процесійно вирушила на місце майбутнього будівництва.

Біля підніжжя встановленого хреста священики звершили Чин освячення земельної ділянки та помолилися за молоду громаду. У зверненні до вірних протопресвітер побажав, щоб цей хрест, з якого все починається, та який за його словами є символом і джерелом безмежної Божої любові, був знаком та джерелом примирення, любові та натхнення до добрих діл у громаді. Протоєрей також побажав якнайшвидше збудувати новий храм, де кожен зможе знайти мир та Божественну благодать.

На завершення святкування молодь парафії представила коротку духовно-мистецьку програму. Парафіяни на знак подяки подарували гостям власноруч розписану парафіянкою Світланою Вознюк, дерев’яну тарілку у стилі Петриківського розпису із зображенням майбутньої Церкви.

Зазначимо, що парафія святого Івана Богослова створена у 2016 році. Раніше мешканці села для своїх духовних потреб їздили у місто Чуднів. Ще раніше, а це  у першій половині 20 століття в селі була збудована церква на честь святого Апостола і Євангелиста Івана Богослова. На жаль проіснував храм недовго – його спіткала доля багатьох церков, він був знищений. Майже сто років село знову перебувало без храму. Час від часу сюди доїжджали священики з нагоди різних свят. Сьогодні мешканці села чітко заявили, що хочуть молитися регулярно у своєму відновленому храмі. Тому 15 жовтня 2016 року було зібрано загальні збори та утворено нову парафію. Назву громада залишила колишню – святого Івана Богослова, а юрисдикційно-приналежними парафіяни вирішили бути до Української Греко-Католицької Церкви. Допомагав у цьому новим парафіянам священик із Чуднова о. Степан Вавричин. Душпастир часто молився з парафіянами, підтримував та давав настанови, допомагав організаційно. Відтак зареєструвавши необхідні документи, парафія була утворена розпорядженням голови Житомирської ОДА 22 грудня 2016 року. Опікується громадою й надалі о. Степан Вавричин.

Прес-служба Київської архиєпархії