На зустріч богопосвячениих осіб говорили про роль і значення особи духовного провідника
  • Чтв, 19/04/2018 - 12:14

У вівторок, 17 квітня, у Патріаршому домі у Львові відбулася зустріч з духовними провідниками богопосвячених осіб УГКЦ на тему “Особа духовного провідника”. У нашій Церкві це перший захід для монашества на тему духовного провідника. Загалом у ньому взяли участь біля тридцяти учасників.

“Мета цієї зустрічі — зібрати осіб, які вже займаються або є зацікавленими тематикою духовного проводу. Це робиться для того, щоб побачити, хто є ці особи, яких духовних провідників ми маємо... Ми подивимося на те, ким ми мали б бути як духовні провідники (вже будучи богопосвяченими особами), а також як плануємо розвиватися та як правильно шукати духовного провідника”, — розповіла у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ сестра Валентина Рябушко, заступник голови Патріаршої комісії у справах монашества УГКЦ.

Загалом для учасників заходу виступали такі спікери: о. Василь Оприско (Згромадження отців редемптористів), о. Володимир Маланюк (ЧСВВ), с. Валентина Рябушко (Згромадження сестер милосердя св. Вінкентія) та о. Франциск Шиделко (ЧСВВ).

Зокрема, о. Василь Оприско у своїй доповіді “Практичні аспекти духовного проводу” наголосив, що доволі часто ми боїмося відповідальності, а також прагнемо швидких результатів. Однак це є нашими великими помилками.  “Духовний провідник ніколи і нічого не має за нас вирішувати. Він мусить дати нам свободу!” — стверджує у своїй промові о. Василь.

На думку о. Володимира Маланюка, духовний провідник є інструментом Святого Духа. У своїй доповіді на тему “Людські якості духовного провідника” він стверджує, що духовний провідник повинен мати такі риси, як мудрість, інтелект, розважливість, а також бути освіченим. Його досвід та духовне життя мають надихати нас, щоб ми докладали зусиль щодо праці над собою, щоб бути кращими.

“Головне питання в духовному проводі (зокрема в психологічному аспекті) до іншої людини — це не що відповісти, а як створити достатньо внутрішнього простору в собі, щоб вміти прийняти іншу людину”, — наприкінці свого виступу закликає замислитися учасників заходу с. Валентина Рябушко, яка підготувала доповідь “Психологічний портрет духовного провідника”. За її словами, бути добрим учнем та апостолом — це одні з важливих та основних критеріїв психологічного портрету духовного провідника.

Отець Франциск Шиделко завершив лінію виступів своєю доповіддю “Духовність духовного провідника”. У ній він зазначив, що якість духовного життя та зосередження не тільки на зовнішньому, а й на внутрішньому розвитку, тобто прагнути йти до святості є надзвичайно важливою складовою для духовного проводу.

Варто додати, що протягом дня учасники мали нагоду не тільки послухати доповіді про важливу роль духовного провідника, а опісля попрацювати в групах та обговорити отриману інформацію.