Наближається до завершення беатифікаційний процес в'єтнамського кардинала
  • Птн, 05/07/2013 - 11:47

Сьогодні, 5 липня, у римській базиліці св. Івана на Латерані завершиться єпархіальний етап беатифікаційного процесу в'єтнамського кардинала Франсуа-Хавʼєра Нгуєна Ван-Туана. Колишній Архиєпископ Сайгону, глава Папської Ради "Справедливість і мир", що помер 11 років тому, впродовж 13 років був вʼязнем комуністичного режиму у своїй батьківщині.

Як розповідає постулатор цього беатифікаційного процесу Вальдер Хільгеман, кардинал "був вʼязнем комуністичного режиму у Вʼєтнамі. Його увʼязнили без справедливого судового процесу. Девʼять років він повів у суцільній ізоляції. Це була кара за те, що він не хотів відректися своєї віри і піти на найменший компроміс".

"Відомим є також пекторальний хрест кардинала, який він після свого звільнення охоче демонстрував. Він став символом його увʼязнення. Він виготовив його сам із шматків дерева, які отримав від своїх охоронців. Замість ланцюжка йому служив звичайний електричний дріт. Коли він став кардиналом, то і надалі носив цей хрест як символ свого увʼязнення і водночас своєї духовності. Для вʼєтнамців кардинал Ван-Туан є героєм, єпископом-мучеником надії, він ніколи не відкинув Церкву і не відрікся віри. Він є прикладом для того народу, який і досі не живе у повній релігійній свободі", – зазначив постулатор Вальдер Хільгеман.

Кардинал Ван-Туан помер 2002 року внаслідок важкої хвороби. Його беатифікаційний процес розпочався через вісім років після смерті. Вʼєтнамського єрарха завжди вважали "живим мучеником", а про те, що він був "прикладом святості" говорили вже під час заупокійної Служби Божої. Кардинал Йозеф Ратцінгер згадував його як "виняткового пророка християнської надії".

За матеріалами: http://pl.radiovaticana.va