Національна бібліотека Ізраїлю оцифрувала мініатюрну Біблію Джорджа Вашингтона
  • Птн, 23/02/2018 - 08:31

Національна бібліотека Ізраїлю (National Library of Israel) оцифрувала і опублікувала в публічному доступі мініатюрну Біблію, присвячену першому президентові США Джорджу Вашингтону (George Washington).

Крихітну книжечку розміром 50 на 35 міліметрів видали в Вермонті в 1813-1815 рр. Вона починається присвятою: «Його величності Дж. Вашингтону, президенту Сполучених Штатів Америки. Наша надія, Джордж, передаємо в твої руки те, чому зобов'язані життям. І хоч томик малий, в ньому міститься підсумок всього».

Текст Старого і Нового Завітів виклав в короткій віршованій формі англійський поет Джон Тейлор (John Taylor). У книзі є кілька гравюр на дереві, виконаних досить грубо, які зображують біблійні сцени і фігури.

Мініатюрні Біблії були дуже популярні в Америці XIX століття. З їх допомогою вчили дітей.

Не уточнюється, чи користувався саме цим екземпляром Джордж Вашингтон, але таких Біблій зараз всього 12 в публічних колекціях.

Кишенькова Біблія Вашингтона потрапила в Бібліотеку Ізраїлю як частина колекції Вальмадонни (The Valmadonna collection) - першої в світі приватної колекції книг і рукописів на івриті. Бібліотека придбала збірки за допомогою колекціонерів Давида (David) і Йеміми Йезельсон (Jemima Jeselsohn) на аукціоні Sotheby's. Колекцію Вальмадонни оцифрують і виставлять у новому приміщенні, спроектованому компанією Herzog & de Meuron, яке відкриється в Єрусалимі до 2021 року.

На думку істориків, перший президент США Джордж Вашингтон був глибоко віруючим християнином.

Американський церковний історик, голова Вестмінстерської теологічної семінарії в Філадельфії, cтарійшіна консервативної пресвітеріанської громади доктор Пітер Ліллбек (Peter Lillback) в своїй книзі «Священний вогонь Джорджа Вашингтона» (George Washington's Sacred Fire) нагадує про інавгураційну промову першого американського президента, в якій той довірив американському народу «зберігати священний вогонь свободи».

У своїй промові 30 квітня 1789 року Дж. Вашингтон відкрито закликав «разом вознести молитви до Всемогутнього, щоб Його благословення освятило уряд американського народу, доля якого спрямовується невидимою рукою Великого Творця». Бо «збереження священного вогню свободи і доля республіканської моделі правління справедливо вважаються глибоким і кінцевим чином залежними від експерименту, довіреного американському народу», - цитує президента П. Ліллбек.