Надія на нормалізацію відносин між Святим Престолом і Китаєм
  • Втр, 16/12/2014 - 18:20

Представник Китайської Народної Республіки висловив сподівання на поліпшення відносин зі Святим Престолом. Заява вийшла на наступний день після опублікування інформації, що Папа не прийме Далай-ламу. Тибетський лідер знаходився минулого тижня в Римі. 14 грудня 2014 р. прес-секретар Далай-лами повідомив, що лідер тибетського народу попросив про зустріч з Первосвящеником, але кардинал Держсекретар П'єтро Паролін пояснив, що це може створити проблеми у відносинах з Китаєм.

У свою чергу представник МЗС Китаю Цін Ган заявив на прес-конференції в Пекіні, що "Ватикан може працювати спільно з Китаєм в тому ж напрямку, в цілях поліпшення взаємних відносин". Умовою має бути збереження Ватиканською стороною "важливих принципів", які мають основне значення для комуністичної влади.

Треба нагадати, що дипломатичні відносини між Республікою і Святим Престолом були розірвані більше 60 років тому, коли Апостольський нунцій в Пекіні, архиєпископ Антоніо Рібері, був висланий з країни і переїхав на Тайвань. Для відновлення відносин китайська влада вимагає від Святого Престолу розриву відносин з Тайванем, який вони вважають частиною своєї території, і невтручання у внутрішні справи Китаю.

Під час подорожі до Південної Кореї в серпні 2014 р. Франциск міг вперше в історії пролетіти літаком над територією Китаю. До влади країни він направив телеграму з найкращими побажаннями. Коли в Корею в 1989 р. летів св. Іван Павло II, Китай не погодився впустити літак з Первосвящеником на борту у свій повітряний простір.