Надзвичайно рідкісна Біблія 16-го століття знайдена в Англійській церкві
  • Суб, 29/12/2012 - 12:51

Надзвичайно рідкісне видання Біблії, названої єпископської Біблією і надруковане більше 400 років тому, було виявлено в одній з церков Англії.

 

«Книга пропадала в шафі, її дерев'яна і шкіряна обкладинка понищені жучками, сторінки нагадують забруднений папір і неприємно пахнуть», - розповідає Артур Брукс, читач церковної бібліотеки в церкві св. Якова в Тейнмауті в інтерв'ю Telegraph. Книгу мабуть збиралися викинути, але Брукс здогадався про її значущість та потенційну цінність.

 

Єпископська Біблія, яка, як відомо, була видана лише в кількості 70 екземплярів, вперше була надрукована в 1568 році Англіканської церквою під час правління королеви Єлизавети I лише через 30 років після відділення Англіканської церкви від Ватикану і встановлення її власного управління. У 1561 році Архиєпископ Паркер, глава Англіканської церкви того часу, висунув пропозицію нового перекладу Біблії, і королева Єлизавета I схвалила його.

 

Групі єпископів було доручено амбітне завдання - перекласти християнську святу книгу на англійську мову. Цей переклад відрізнявся від Женевської Біблії, іншого історично значущого перекладу, опублікованого в 1560 році, тому що там була зроблена спроба усунути кальвіністську спрямованість. Єпископська Біблія недовгий час служила офіційним текстом Англіканської церкви, але вона збереглася як базовий текст для більш відомої Біблії короля Якова, опублікованої в 1611 році, переглянуті версії якої все ще використовуються в церквах.

 

У листопаді 2011 року королева Єлизавета II, Архиєпископ Кентерберійський  Роуен Вільямс і англіканці всього світу відзначили 400-ту річницю Біблії короля Якова, яку називають «ДНК англійської мови». «Для сучасних перекладачів завжди існує спокуса використовувати сучасні методики перекладу для того, щоб зробити текст більш прийнятним, і коли така спокуса приходить, не образливо на хвилинку звернутися до цього виняткового тексту», - сказав  Вільямс про значення Біблії короля Якова. Єпископська Біблія, недавно виявлена в церкві св. Якова в Тейнмауті, кажуть була надрукована лондонській фірмою Чарльза Баркера в 1591 році, вона була очищена і реставрована експертами музею м. Ексетер. Telegraph зазначає, що, якщо її продати на аукціоні, вона може коштувати близько 16 тисяч доларів, але рішення про її продаж поки не прийнято.

 

За матеріалами: CNL-NEWS