Нагальна потреба енергетичного переходу. Заява симпозіуму у Ватикані
  • Срд, 13/06/2018 - 14:34

У заключній заяві симпозіуму, присвяченого питанню енергетичного переходу, провідні лідери різних секторів, що відіграють вирішальну роль в цьому процесі, вказали на необхідність нагального втручання, аби зупинити кліматичну кризу, та визнали енцикліку «Laudato si’» моральним голосом цієї діяльності.

Від 7 до 9 червня 2018 р., в осідку Папської Академії Наук проходив симпозіум на тему «Енергетичний перехід і дбання про спільний дім», організований Дикастерією сприяння цілісному людському розвиткові та «Notre Dame University» (США). В суботу 9 червня 2018 р., учасників симпозіум, серед яких були експерти й представники міжнародних корпорацій в енергетичній сфері, найбільших нафтогазових компаній та інвестиційних компаній, прийняв на аудієнції Папа Франциск.

Обов’язок усіх – долучатися до енергетичного переходу

На завершення симпозіуму було опубліковане комюніке, в якому його учасники вказали на нагальну необхідність енергетичного переходу, до якого спонукає «незаперечна реальність кліматичної кризи та деградація навколишнього середовища, що завдає найбільшої шкоди бідним». «Вирішення цієї соціально-екологічної кризи, – читаємо в комюніке, – вимагає радикальних змін як на особистому, так і суспільному рівнях. Цей перехід потребує підтримки ринків, підвищення ефективності використання існуючих ресурсів, нових технологій, далекоглядної політики, свідомого громадянського суспільства та нових форм світового лідерства та співпраці».

Учасники симпозіуму зазначили, що вони проаналізували різні аспекти переходу до низьковуглецевої економіки, включаючи наслідки тарифікації викидів вуглецю та необхідність розподілу відповідних доходів для бідних людей.

«Laudato si’» – моральний голос енергетичного переходу

Автори заяви також зазначили, що енергетичний перехід не може зводитися тільки до економічного, технологічного й адміністративного питання, але існує потреба морального голосу. Цей моральний голос, за їхніми словами, подає «революційна енцикліка Святішого Отця Laudato si'».

Учасники симпозіуму вказали на історичне значення цього заходу, що «зібрав провідних лідерів різних секторів, які мають вирішальне значення у сприянні ефективному, справедливому та справедливому енергетичному переходові».

На завершення заяви її автори побажали: «Нехай нас завжди надихає запитання з “Laudato si’”: “Який світ ми хочемо залишити нашим дітям, і тим, хто ще не народився?».