Нагороди Ратцінґера: Жан-Люк Маріон та Трейсі Роуленд
  • Пон, 05/10/2020 - 09:16

1 жовтня оголосили імена лауреатів премії Ратцінґера. Це француз, проф. Жан-Люк Маріон, філософ і теолог, та австралійська проф. Трейсі Роуленд, що займається фундаментальною теологією, теологічною антропологією та екуменізмом.

Проф. Маріон з 1995 року пов'язаний із Сорбонною. Його наукова думка розвивається у двох основних напрямках: історія філософії та феноменологія. Йдучи слідом за Левінасом, він намагається показати, що тема існування, будучи центральним питанням в історії метафізики, не є фундаментальною і перевершується подвійною динамікою, з одного боку етикою (яку розуміють як любов і відданість), а з іншого – теологічною трансцендентністю. Проф. Маріон з 2008 року є членом Французької Академії та Папської Ради з питань Культури.

Австралійська проф. Трейсі Роуленд довгий час очолювала Інститут з питань Шлюбу та Сім'ї Івана Павла ІІ в Мельбурнському Університеті. Нині очолює кафедру Теологічних Досліджень в Університеті Нотр-Дам в Австралії. Найважливішими її працями є дві книги, присвячені думці Йозефа Ратцінґера, що були перекладені багатьма мовами: “Віра Ратцінґера. Теологія Бенедикта XVI" (2008) та "Бенедикт XVI. Посібник для тих, хто сумнівається”(2017).

Вручення нагород Папою Франциском призначене на 14 листопада в Апостольському Палаці. Фонд Йозефа Ратцінґера - Бенедикта XVI був створений у 2010 році для сприяння дослідженням та публікаціям про праці та думки Папи-емерита. Його метою є також розвиток теологічної думки та суміжних галузей.