Накази юдейських офіцерів розкрили таємницю Біблії
  • Срд, 13/04/2016 - 21:21

Черепки з невеликої ізраїльської фортеці дозволили знайти відповідь на одне з найважливіших питань біблеїстики - чи були основні тексти Старого Завіту написані до вавилонського полону чи після нього. Написи на черепках, що вказують на грамотність євреїв, говорять на користь першої версії. Про це повідомляється в журналі "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Філологи сперечаються про те, коли був написаний і складений канон біблійних книг Старого Завіту (в юдейській традиції він називається Танах). Багато вчених упевнені, що тільки після вавилонського полону (586 рік до нашої ери), коли євреї були вигнані до Вавилону і в вигнанні сформували свою національну ідентичність, були складені їх священні книги. Раніше ж євреї були недостатньо грамотним народом для такого проекту.

Однак ізраїльські археологи вивчили написи (давньоєврейською) з глиняних черепків з фортеці Арад (південна Юдея), датовані приблизно 600 роком до нашої ери - і дізналися про високий рівень грамотності серед євреїв тієї епохи.

З'ясувалося, що тексти на 16 черепках належать як мінімум шести авторам, які не потребували допомоги переписувачів. Серед записів - розпорядження заступнику інтенданта фортеці про видачу провіанту загону грецьких найманців. Грамотність нижчого офіцерського складу далекої від центрів культури юдейської фортеці говорить про те, що євреї могли читати священні тексти задовго до вавилонського полону.