«Нам йдеться про людей, які там живуть», — Глава УГКЦ про те, чому перемогою України буде звільнення всіх окупованих територій
  • Пон, 13/02/2023 - 15:44

Багато хто у світі дивується, чому українці вважають, що перемогою України буде звільнення всієї нашої рідної землі. Не розуміють, бо не бачать, що нам йдеться не так про ресурси, які й так там знищені чи вичерпані, а йдеться про людей, які там живуть. Людей! Синів і дочок України, які вдень і вночі благають у Господа порятунку. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді в неділю про Блудного сина, 12 лютого, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

У проповіді Предстоятель розтлумачив притчу про блудного сина або ж милосердного батька, яка є вершиною Євангельської благовісті про люблячого Бога Отця. Ця притча розкриває трагедію стосунку між Богом і людиною, виявляє кризу цінностей.

«У чому полягає криза, яку сьогодні нам описує Лука? Це — криза цінностей, яка полягає в тому, що син більше любив батькове майно, ніж самого батька. Як часто стається, що ми, живучи в цьому світі, більше цінуємо речі, ніж людину. Насправді повинно бути навпаки. Ми маємо любити людину, а речі використовувати. На жаль, часто любимо речі, а використовуємо людей», — зазначив проповідник.

Найкращим образом люблячого батька, який сьогодні змальовує Лука, за словами Блаженнішого Святослава, є батькові обійми.

Проповідник зауважив, що усвідомлення власного синівства кличе молодшого сина повернутися додому. Кризу переживає і старший син, проте не знаємо, чим вона для нього закінчується.

Блаженніший Святослав пригадав, що сьогодні Христова Церква святкує також свято Трьох святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого. «Ці три святителі були співцями єдиної у своїй природі, але у трьох особах Тройці Святої. Це вони навчили нас, що обійми Бога Отця у видимий найвищий спосіб можна побачити в розкритих обіймах розп’ятого Христа Спасителя», — сказав архиєрей.

Він зауважив, що слова про люблячого небесного Отця, про відкриті до нас обійми Його Сина, про силу Божої любові, дарованої нам Духом Святим, звучать по-особливому в час жорстокої війни росії проти України.

Глава УГКЦ наголосив, що війна в Україні почалася не тоді, коли почали стріляти гармати і падати російські ракети й бомби, а тоді, коли російський агресор почав дегуманізувати Україну, кажучи, що немає такого народу, є територія, що немає таких людей, є ресурс. «Війна почалася із кризи цінностей, коли ті, хто вважає, що вершить долі народів, радше любить речі, а використовує людину для досягнення своєї низької, хтивої, злочинної мети», — наголосив Блаженніший Святослав.

А українцям, пояснив він, які вважають, що перемогою України буде звільнення усіх тимчасово окупованих територій, йдеться не так про ресурси, як про людей, які там живуть. «Чи може серце батька бути спокійним, коли сини і доньки на чужині в рабстві?!» — додав Предстоятель.

 
 

«Cьогодні, у цей недільний день, молімося, щоб кожен із нас міг спочити в обіймах нашого небесного Отця. Коли ми чуємо слово „Бог“, уявляймо Батька з розпростертими обіймами, Батька, який чуває над своєю дитиною, над тим найдорожчим, що в Нього є. Коли ми згрішили, впали, відчуймо, що Хтось на нас чекає і любить навіть тоді, коли ми марно стратили все, що Він нам дав. Нехай сьогодні гаслом перемоги України будуть слова батька: „Мій син помер був і ожив, пропав був і знайшовся“», — побажав Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ