Напади на церкви перед Великоднем
  • Втр, 14/04/2020 - 12:40

Доки більшість людей через карантин залишаються вдома, злочинці знаходять час, щоб нагадати про себе актами вандалізму і насильства. У передвеликодній період почастішали випадки вандалізму і плюндрування церков навіть попри карантин.

Тільки-но Греція частково впоралася з напливом мігрантів, спровокованим Туреччиною, як знову зіткнулася з глобальною загрозою. Як і більшість урядів європейських держав, грецька влада також оголосила карантин. Вулиці й площі міст спорожніли, але злочинні дії в темний час доби продовжилися.

Вночі 7 квітня дві анархо-феміністки в центрі грецької столиці вчинили акт вандалізму проти одного з християнських храмів. Вони, одягнувши маски (що в даному випадку ніяк не сприяє законослухняності), обписали чорною фарбою стіни й двері церкви Святого Василя на вулиці Мецово в історичній частині Афін. Вандали не залишили буквально жодної стіни неушкодженою. Вони написали образливі і вульгарні гасла, а деякі з них можна розцінювати як схвалення і радість від епідемії, бо через це скасували великодні служби в храмах.

Причетність до злочину місцевих ультралівих стала очевидною через символіку анархістів, феміністок та ЛГБТ, якою злочинці рясно розписали церкву, а також по відео з камер спостереження, які зафіксували дві жіночі фігури в масках.  Також варто зазначити, що район, де це сталося, (Екзархія) вважається центром ліворадикалів Афін.

А доки анархо-феміністки своїм вандалізмом намагаються боротися проти християнства, в іншій частині Греції ще одна група вандалів заявила про себе. На сумнозвісному острові Лесбос, який близько місяця тому штурмували нелегальні мігранти, знову розтрощено християнський храм неподалік від табору мігрантів Морія.

Про інцидент в церкві Сан-Рафаель стало відомо 8 квітня. Зловмисники виламали двері церкви та потрощили речі, якими користувалися священники під час служби.Як повідомляє Greek city times, на острові останнім часом стало небезпечно і подібні акти вандалізму й хуліганства відбуваються постійно.

Ще одне лихо сталося за океаном в Америці.  Доки США потерпають від пандемії і всі сили направлені на подолання хвороби, в цей самий час надходить повідомлення про підпал церкви у містечку Ервілль, що на півдні штату Нью-Йорк. В середу пізно ввечері чоловік, якого вже затримала поліція, підпалив церкву. Пожежним не вдалося врятувати будівлю. В результаті пожежі одна людина доправлена у місцеву лікарню.

Пастор цієї громади Марк Монро опублікував відеозвернення, в якому повідомив, що будівля була зруйнована повністю і закликав усіх до любові і прощення. Також він додав, що церква підніметься з попелу, бо церква – це не будівля, а люди.

За останні роки кількість актів вандалізму проти церков постійно зростає. Особливо це спостерігається перед великими християнськими святами (як-от Різдво чи Пасха). Прикро визнавати, але в традиційно християнських державах все частіше церкви стають об’єктами знущання вандалів, які свої злочини роблять своєрідним політичним маніфестом ненависті до християнства.

Попри явний антирелігійний мотив таких діянь, не спостерігається хвиля обурення з боку “правозахисників”, які спеціалізуються на злочинах “на ґрунті ненависті”. Ба більше, фігурантами плюндрування християнських святинь найчастіше стають ліві активісти або радикали із середовища мігрантів, яких ці ж ліві традиційно і захищають.