Напередодні зустрічі з Главами Держав ЄС: мрія Папи Франциска про Європу
  • Нед, 05/03/2017 - 12:31

24 березня 2017 р., Папа Франциск зустрінеться з Главами держав та урядів Європейського Союзу, які прибудуть до італійської столиці з нагоди святкування 60-тої річниці «Римських договорів». Про це повідомив Греґ Берк, Директор прес-служби Святого Престолу.

У своєму зверненні до Європейського парламенту в Страсбурзі, 25 листопада 2014 року, Святіший Отець похвалив зусилля Європейського Союзу у сприянні захисту прав людини, але, одночасно, застеріг перед небезпекою «індивідуалістичної» ментальності, яка забуває, що «кожна людина живе в соціальному контексті, в якому її права та обов'язки пов'язані з інтересами інших та із загальним благом самого суспільства».

Папа зазначив також, що «Європа, яка більше не зможе відкритися на трансцендентний вимір життя, ризикує повільно втратити свою душу, а також гуманістичний дух, який любить і захищає». Наступник Святого Петра закликав не боятися християнства: «Я вважаю надзвичайно важливою не тільки спадщину, яку християнство залишило у соціально-культурному формуванні континенту, але, насамперед, той внесок, який воно може зробити сьогодні і в майбутньому для його зростання. Цей внесок не є загрозою для світського характеру держав та незалежності інститутів Європейського Союзу, але є їхнім збагаченням».

У травні минулого року, під час отримання «Міжнародної премії імені Карла Великого», яку вручають за внесок в об'єднання Європи, Папа Франциск висловив свою мрію щодо Європи: «З розумом і серцем, з надією і без непотрібної ностальгії, як син, що віднаходить в матері-Європі свої коріння життя й віри, я мрію про новий європейський гуманізм (...). Мрію про молоду Європу, здатну бути матір’ю: матір’ю, яка має життя, тому що шанує життя і дарує надію на життя». «Мрію про Європу, – вів далі Папа, – яка піклується про дитину, яка допомагає бідному, як братові, що шукає притулку, бо не має нічого. Мрію про Європу, яка слухає й цінує хворих та літніх людей, щоб їх не зводили до непродуктивних об'єктів, які потрібно викинути».

«Я мрію про Європу, де бути мігрантом не є злочином, а швидше закликом до більшого заанґажування до пошани гідності всього людства. Мрію про Європу, де молоді люди можуть дихати чистим повітрям чесності, люблять красу культури й простого життя, незабрудненого незліченими потребами споживацтва; де одружуватися і народжувати дітей є відповідальністю й великою радістю, а не проблемою через відсутність стабільної роботи». «Мрію про Європу родин, – сказав на завершення Папа, – з ефективною політикою, зосередженою на особах, а не на числах, на збільшенні народжуваності, більше, ніж на накопиченні дібр. Я мрію про Європу, яка заохочує й захищає права всіх людей, не забуваючи, при цьому, обов'язки щодо всіх. Мрію про Європу, про яку не можна буде сказати, що зусилля на захист прав людини були її останньою утопією».