“Народе! Тобі віддаю цю свою найгарнішу дитину”: 109 років тому митрополит Андрей Шептицький подарував українському народові національний музей
  • Втр, 13/12/2022 - 21:11

«Народе! Тобі віддаю цю свою найгарнішу дитину. Хай росте і розвивається – Тобі на славу і в користь майбутности!» 13 грудня 1913 року урочистим актом Митрополит Андрей Шептицький передав в дар українському народові свою колекцію Церковного музею: близько 10 тисяч предметів мистецтва (раніше зібраних за кошт митрополита) і будівлю, у якій їх могли експонувати (придбану теж за гроші Шептицького).

Того ж дня експозиції були відкриті для відвідувачів.

На фото бачимо крім Митрополита двоє єпископів: Чеховича та Хомишина, а також світську владу: очільників м. Львова, голову парламенту та цісарського намісника. Після відкриття всі слухали лекцію Андрея Шептицького на тему ролі культури та мистецтва у житті народу.

На світлині – Митрополит Андрей з учнями Школи Олекси Новаківського в колонній залі палацового корпусу музею (вул. М.Мохнацького (тепер – М. Драгоманова,) 42,
1930-ті рр. Фото з архіву НМЛ

13 грудня 1913-го на подвір’ї вілли Дуніковських, яку кілька років тому придбав за свій кошт Андрей Шептицький, зібралися усі найвищі чини Галичини, церковні очільники та українська інтелігенція – Грушевський, Франко, Боберський, Шухевич… По Львову майоріли жовто-блакитні прапори і панувала атмосфера великого свята.
Цього дня митрополит Шептицький урочисто подарував українському народові національний музей.

«Во ім’я Боже, одкриваючи Національний музей, передаємо все це нашому народові, нашій молоді, теперішній і будучій — щоб цей наш Національний Музей став осередком культурної та наукової праці», – сказав митрополит Шептицький у промові на відкритті музею. Під час урочистостей лунав гімн “Ще не вмерла Україна”.

Вітання з цієї нагоди надіслав навіть Папа Римський.

«Якби Митрополит Андрій нічого іншого не доконав, вже оцей Музей ставить Його в лави найкращих синів України», – писав публіцист та дипломат Лонгин Цегельський.

Музей став найпотужнішим осередком української культури на теренах Західної України.

У колекції музею була єдина у Європі збірка давніх ікон та книжок, які представляли практично всі видавничі центри українського книгодрукування. Предметом особливої гордості музею сьогодні є найбільша й найповніша в Україні колекція середньовічного українського сакрального мистецтва XII-XVIII століть. Це ікони, скульптура, рукописи і стародруки, декоративна різьба, металопластика та гаптовані церковні тканини.

Також в музеї є один із найстаріших в Україні повністю збережених іконостасів, робота Йова Кондзелевича – Богородчанський іконостас (1698-1703).