Наш Бог є Богом життя. Папа Франциск очолив Службу Божу з нагоди Дня «Evangelium Vitae»
  • Нед, 16/06/2013 - 12:46

«Цим Євахаристійним богослужінням в Році віри бажаємо подякувати Богові за дар життя в усіх його проявах, й, одночасно, прагнемо звіщати Євангеліє життя», – цими словами Папа Франциск розпочав проповідь, яку він виголосив під час Служби Божої з нагоди Дня «Evangelium Vitae» (Євангеліє життя), який з нагоди Року віри зібрав з усього світу на прощу до гробу святого Петра хворих, людей з особливими потребами, медпрацівників та волонтерів, членів різних організацій та асоціацій, які допомагають хворим.

 

У світлі прочитаних уривків зі Святого Письма Святіший Отець запропонував «три прості теми для призадуми над нашою вірою»: Біблія об’являє нам Живого Бога, Який дає життя, Христос дарує нам життя, а Святий Дух підтримує його в нас, Божі шляхи ведуть до життя, а слідування за ідолами – до смерті.

 

Перше читання розповідало про царя Давида, який хотів приховати перелюб, скоєний з дружиною одного із своїх воєначальників, пославши його на передову лінію, щоб той загинув. «Коли людина прагне утверджувати сама себе, закриваючись у своєму егоїзмі і ставлячи себе на місце Бога, то сіє смерть», – зазначив Святіший Отець, додаючи, що усвідомивши свій гріх, цар Давид розкаявся та отримав запевнення у Божому милосерді. Іноді ми маємо бачення Бога, «як суворого судді, який обмежує нашу свободу», але, як пригадав Папа, «все Писання пригадує нам, що Бог є Животворящим, Тим, Хто дає життя та показує дорогу до повноти життя», Він є «джерелом життя».

 

Євангельський уривок представив постать жінки-грішниці, яка наблизилася до Ісуса, намастила пахощами та вмила сльозами Його ноги й отримала прощення гріхів. У цьому контексті проповідник зазначив, що «Ісус є втіленням Животворящого Бога», Який приносить життя, приймаючи, люблячи підтримуючи, заохочуючи, прощаючи й даючи силу прямувати вперед. «В усій Євангелії бачимо, – пояснив Святіший Отець, – як Ісус вчинками і словами приносить Боже життя, яке перемінює». Саме це досвідчила жінка, яка відповіла любов’ю на любов та розпочала нове життя.

 

Схожий досвід мав і святий Павло, про що він розповів в прочитаному уривкові з Послання до Галатів: «А що живу тепер у тілі, то живу вірою в Божого Сина, який полюбив мене й видав себе за мене». Як пригадав Папа, до цього життя у Христі нас впроваджує Святий Дух, а тому слід запитати себе, чи ми відкриті на Його дію? «Християнин є духовною людиною», що не означає, що він є людиною, яка «витає в хмарах», але «є особою, яка щодня думає і чинить по-Божому», яка дозволяє, щоб її життя було натхнене Святим Духом. «Той, хто дозволяє, щоб Його провадив Святий Дух, є реалістом, вміє оцінювати дійсність та є плідним: його життя породжує життя».

 

Але людина не завжди обирає Животворящого Бога, але піддається ідеологіям та логіці, яка чинить перешкоди життю, не шанує його, бо продиктована «егоїзмом, інтересами, вигодою, владою, приємністю, а не любов’ю». За словами Святішого Отця, це прояви відвічної ілюзії, ніби можливо побудувати «людське місто без Бога», що відкинувши Бога, можна осягнути свободу та повне здійснення людини. Наслідком того є те, що «Животворящого Бога замінюється людськими й проминаючими ідолами», які дарують захоплюючі миті обманливої свободи, але, врешті, приносять рабство та смерть.

 

«Скажімо “так” любові та “ні” егоїзмові, скажімо “так” життю та “ні” смерті, скажімо “так” свободі та “ні” рабству багатьох ідолів нашого часу, одним словом, скажімо “так” Богові, Який є любов’ю, життям та свободою, і ніколи не розчаровує», – закликав Папа Франциск.

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va