«Наш дар вічного життя починає щоразу більше сяяти для світу саме тоді, коли нас гонять, зневажають, обмовляють», – Глава УГКЦ у 70-й день війни
  • Чтв, 05/05/2022 - 12:01

Господь Бог розкриває нас для світу як величезний скарб, який сяє Його істиною. Зокрема тоді, коли ми страждаємо за правду, коли свідчимо Христа у стражданні України. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні на 70-й день війни росії проти України.

«Вчора всю нашу країну сколихнули ракетні удари великої потужності… Лише за один вечір на Україну було випущено 20 крилатих ракет, які потрапили у вісім регіонів України. Можна сказати, що за один вечір по Україні було завдано стільки ракетних ударів, скільки, наприклад, по Сирії за 11 років війни. Ми бачимо, що на наших землях розгортається військове протистояння небаченої із часів закінчення Другої світової війни сили та інтенсивності», – констатував Предстоятель УГКЦ.

Але український народ, каже Глава УГКЦ, показує безпрецедентні приклади героїзму. Захищаючи Батьківщину, рідну землю, під обстрілами перебуває весь Донбас і південь України. Знову вкотре бомбили і обстрілювали Харків і Миколаїв. Богу дякувати, що вдалося врятувати кілька сотень людей із Маріуполя, із «Азовсталі». Наші захисники мужньо тримають позиції, хоч навіть не мають можливості евакуйовувати поранених, які поступово вмирають...

«Український народ дивує світ своїм героїзмом, завзяття і своєї любов’ю до Бога та Батьківщини», – підкреслив архиєрей.

У цей день Отець і Глава УГКЦ запропонував роздумати над блаженством, яке, за його словами, дуже глибоко пов’язане з усіма попередніми блаженствами і з місією християн, зокрема в сучасному світі.

Каже Христос до своїх учнів: «Блаженні ви, коли вас будуть гнати, зневажати та виговорювати усяке лихо на вас, обмовляючи Мене ради» (Мт. 5, 11).

Блаженніший Святослав також пригадав слова Христа, які Він говорив своїм учням: «Вас поведуть перед правителів могутніх світу цього, і це дасть вам нагоду свідчити про Мене... Не переживайте, що вам треба буде говорити перед тими несправедливими суддями. Я в той момент дам вам таку мудрість, якій ніхто не зможе опертися».

«Ми відчуваємо, що це здійснюється і стається в долі нашого народу та Української Греко-Католицької Церкви», – запевняє Предстоятель.

Глава УГКЦ пригадав одну драматичну, але героїчну подію останніх днів війни: «Другого травня наша Одеса була вкотре піддана ракетній атаці. Того дня героїчно загинув 14-річний хлопчик, В’ячеслав Ялишев. Почувши сирени повітряної тривоги, він побіг до сусідів, людей похилого віку, щоб попередити їх про небезпеку та помогти їм зійти в бомбосховище. Він їх врятував, але сам загинув. Цей геройський вчинок підлітка, який віддав життя, рятуючи від російських ракет сусідів старшого віку в український Одесі, розгортає ще одну сторінку героїчного свідчення, що його український народ дає сьогодні всьому світові».

«Боже, благослови Україну! Боже, дай нам силу свідчити Тебе в сучасному світі! Боже, нехай через наші страждання, навіть очорнення, яке наш ворог виливає на нас, буде нам нагода свідчити про Тебе, наш Боже і Спасителю! Боже, благослови геройський народ, зокрема дітей і підлітків, які віддають життя з любові до ближнього!» – просить духовний лідер українців.