«Наша Церква ніколи не зрадить свого народу», - митрополит Василій Семенюк
  • Нед, 12/10/2014 - 10:43

Про це сказав архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський 11 жовтня під подячної Архиєрейської Літургії з нагоди 25-тиліття виходу УГКЦ з підпілля.

Архирей, як очевидець, розповів вірним, що зібралися у Архикатедрі Тернополя, про нелегкі часи переслідувань УГКЦ: «Всіх наших єпископів арештували, жоден не зрікся Греко-католицької Церкви, всі пішли на смерть, на муки, на каторги, де їх мучили і вони вмирали мученицькою смертю… 500 священиків пішли у тюрми, там вмирали, сухим хлібом замерзлим ділилися, але своєї віри не зрікалися. І вони сьогодні в небі моляться за нас, моляться за Україну».

«Україна переживає дуже тяжкі часи, - наголосив владика. - Моліться, бо тільки молитва, тільки Бог може врятувати… Ми сьогодні зійшлися, щоб подякувати Богу за прожиті роки, за те, що Бог дав ласку нашим єпископам, нашим священикам не зрадити свого українського народу і своєї Церкви. Хоча їх били, мучили, над ними знущалися найстрашнішими муками, але вони вистояли, бо Бог допоміг і ми вистоємо тепер, Україна вистоїть. Ми будемо мати чесну, правдиву, без корупції Україну».

Відтак архиєрей нагородив священиків, монахів та мирян, які у часи підпілля берегли свою віру. Владика подякував кожному за молитву, за свідчення віри, за безстрашність перед тоталітарним режимом та вручив подячні грамоти й медалі.